De dode hoek in het verkeer

Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de volwassenen in de dode hoek gaat staan bij grote voertuigen. Het merendeel kiest daarbij ook nog eens de meest onveilige plek bij het grote voertuig, direct naast de cabine. Levensgevaarlijk. Want in bijna de helft van de dode hoek ongevallen is deze ook dodelijk. Niet voor niets dus dat het de DODE hoek wordt genoemd.

In deze aflevering van Veilige Feitjes praat onze verslaggever Michael de Roos je helemaal bij over de dode hoek in het verkeer

Onderzoek dode hoek

Veilig Verkeer Nederland deed onderzoek naar hoe volwassen fietsers omgaan met de dode hoek van grote voertuigen in het verkeer. Bijna de helft van de respondenten koos de verkeerde plek bij de vrachtauto waar ze zich als fietser veilig dachten op te stellen. 4 van de 10 volwassenen wist niet dat ook tractors en shovels een gevaarlijke dode hoek hebben*. Lees meer over de dode hoek in het verkeer in onze factsheet.

Vuistregels

De twee vuistregels voor een veilige plek rond grote voertuigen zijn:

  • Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen.
  • Houd tenminste 3 meter afstand van grote voertuigen.

Gratis app 'Uit de hoek'

Met de augmented reality app ‘Uit de hoek’ leren ouders en kinderen thuis over de dode hoek van grote voertuigen in het verkeer. 'Uit de hoek' is gratis te downloaden in de appstores.

Uit de hoek

Dodehoekles op jouw school?

Wat is een dode hoek en waarom is die gevaarlijk? Met een heuse vrachtwagen op school ervaren kinderen uit groep 7 en 8 wat de chauffeur van een grote vrachtwagen wel of niet ziet. In deze verkeersles leren ze veilig omgaan met de dode hoek van grote voertuigen. 

Veilig Verkeer Nederland dodehoekles