Leren over verkeer met VVN Minecraft Verkeerseducatie

VVN Minecraft Verkeerseducatie is de nieuwste prijswinnende innovatie van de VVN Verkeersmethode. Je gebruikt de populaire game Minecraft in je verkeersles. Kinderen (groep 5/6 en groep 7/8) oefenen in de virtuele wereld van Minecraft met wat ze hebben geleerd in de verkeersles. 

VVN Minecraft Verkeerseducatie is onderdeel van de VVN Verkeersmethode en winnaar van de NOT Innovatie Award voor zowel het primair als in het speciaal basisonderwijs.

VVN mincecraft

Minecraft op school? 4 redenen waarom dat een goed idee is

  1. VVN Minecraft Verkeerseducatie is speciaal ontworpen voor in de klas. Het is dus echt méér dan alleen een game. Het is bedoeld om te oefenen met wat de leerlingen geleerd hebben in de verkeersles. 
  2. Je hebt met VVN Minecraft Verkeerseducatie een verrassende aanvulling op je reguliere verkeersles. Je downloadt het, het is klaar voor gebruik en de kinderen kunnen er zelf mee aan de slag. 
  3. Kinderen zijn snel vertrouwd met games en veel kinderen spelen Minecraft al. Dit helpt om je leerlingen enthousiast te krijgen voor de verkeersles. 
  4. VVN Minecraft Verkeerseducatie doet een beroep op 21e-eeuwse vaardigheden, zoals probleemoplossend vermogen, ICT-basisvaardigheden, zelfregulering, kritisch denken en communiceren.

"Verkeer hoort in het lesprogramma. Hoe leuk is het als je Minecraft al speelt en via dat spel leert hoe het verkeer werkt. Een hele goede manier om in het onderwijs aan te sluiten bij thuis".

Dennis Wiersma - Minister voor primair en voortgezet onderwijs
Bekijk de trailer!

Vier werelden

Er zijn voor schooljaar 2022-2023 vier VVN-werelden in Minecraft ontwikkeld. In elke wereld worden kinderen uitgedaagd om de verkeersveiligheid in het stadje Broekpoort te verbeteren. 

  • Wereld 1: Maak zelf verkeersborden en los gevaarlijke verkeerssituaties op. 
  • Wereld 2: Glow in the dark! Een hele wereld in het donker, spannend en leerzaam! 
  • Wereld 3: Je lost een puzzel op door inwoners van het stadje te helpen met verkeerssituaties.  
  • Wereld 4: Spring in de bus en de metro, ga mee op avontuur in het openbaar vervoer.  

Exclusief voor scholen die de VVN Verkeersmethode gebruiken

De werelden zijn dit hele schooljaar inbegrepen voor scholen met een licentie op de VVN Verkeersmethode voor groep 5/6 en/of groep 7/8. Heeft jouw school een licentie, dan vind je de werelden in de VVN Verkeerspoort onder 'Specials'. 

Wil jouw school ook de VVN Verkeersmethode gaan gebruiken? Bestel nu of  vraag een gratis proeflicentie aan.

Veilig Verkeer Nederland en Minecraft - dode hoek

Hoe gebruik je Minecraft in de klas?

VVN Minecraft Educatie sluit aan op leerdoelen van de VVN Verkeersmethode. Je gebruikt het dus als onderdeel van je verkeersles. Kinderen oefenen in de virtuele wereld van Minecraft met wat ze hebben geleerd in de verkeersles.

VVN Minecraft Verkeerseducatie speel je in een zogenaamde 'wereld'. Elke wereld sluit aan op leerdoelen uit vier lessen van de VVN Verkeersmethode. Nadat je de vier lessen hebt gedaan, gebruik je de game om de theorie te oefenen. De speeltijd per Minecraft-wereld is ongeveer 30 minuten. 

"Het is een manier om dat wat kinderen leren in de lessen, veilig toe te passen in een virtuele wereld. De game voelt heel realistisch aan en is voor de kinderen leuk om te doen als afwisseling op de andere werkvormen. Het motiveert hen om met verkeer bezig te zijn."

Cécile Collast - educatiespecialist Veilig Verkeer Nederland

Probeer VVN Minecraft Verkeerseducatie

Wil je VVN Minecraft Verkeerseducatie eens proberen in de klas? Vraag een gratis proeflicentie aan en je krijgt toegang tot wereld 1 van VVN Minecraft Verkeerseducatie. 

VVN Minecraft Verkeerseducatie

Veelgestelde vragen

Het is een spel waarin je de theorie uit de verkeerslessen oefent. Nadat je de vier verkeerslessen hebt gedaan, gebruik je Minecraft om de theorie te oefenen. 

Je speelt het in de zogenaamde 'wereld' van het virtuele stadje Broekpoort. Elke wereld sluit aan op de leerdoelen van groep 5/6. Maar ook voor groep 7/8 zijn de werelden nuttig en leuk om te spelen.
Wereld 1 hoort bij de lessen 1 t/m 4.
Wereld 2 hoort bij de lessen 5 t/m 8.
Wereld 3 hoort bij de lessen 9 t/m 12.
Wereld 4 hoort bij de lessen 13 t/m 16.

De eerste Minecraft-wereld is beschikbaar voor scholen die een proeflicentie hebben op de VVN verkeersmethode. Vraag hier een proeflicentie aan

Scholen die een licentie hebben voor de VVN Verkeersmethode in groep 5/6 en/of groep 7/8, hebben toegang tot alle vier de werelden van VVN Minecraft Verkeerseducatie. 

Goed om te weten is dat VVN Minecraft Verkeerseducatie een aanvulling is op de VVN Verkeersmethode. Slechts een deel van de leerdoelen uit de methode komen in VVN Minecraft Verkeerseducatie aan bod. Het is dus aan te raden om de VVN verkeersmethode te gebruiken en aanvullend VVN Minecraft Verkeerseducatie met de klas te spelen.  

Ja, Minecraft is gratis. Het is beschikbaar voor groep 5/6 en 7/8. 

Wereld 1 is voor scholen met een proeflicentie voor groep 5/6 en 7/8. 
Wereld 1 t/m 4 is voor scholen met een reguliere licentie voor groep 5/6 en 7/8.

Nee, VVN Minecraft Verkeerseducatie is echt een aanvulling op de VVN Verkeersmethode. Het is een verdieping op een deel van de leerdoelen uit de VVN Verkeersmethode en dekt daarmee dus niet alle leerdoelen af die voor goed verkeersonderwijs nodig zijn.  

VVN Minecraft Verkeerseducatie sluit nu aan op de leerdoelen van groep 5/6. Ook groep 7/8 kan VVN Minecraft Verkeerseducatie gebruiken om te oefenen met wat ze hebben geleerd in de verkeersles. We kijken hoe we dit in de toekomst verder kunnen uitbreiden, op basis van gebruikersfeedback. 

Ja, dat is mogelijk! Je kunt Minecraft Education installeren op een Chromebook. Ook is het mogelijk om VVN Minecraft Verkeerseducatie te downloaden en te openen en te spelen op een Chromebook. Hier vind je handige informatie over bestanden openen, opslaan of verwijderen en het instellen van Minecraft Education op Chromebooks. Of bekijk de handleiding ‘Minecraft Education op Chromebooks’ van APS IT Diensten (kijk onder de kop 'Minecraft').

Ja, dat is mogelijk! Download Minecraft Education vanuit de App Store en installeer het. Vervolgens download je VVN Minecraft Verkeerseducatie. Wanneer je op de download klikt kan je rechtsboven in het scherm voor de optie kiezen om VVN Minecraft Verkeerseducatie te open in Minecraft Education. VVN Minecraft Verkeerseducatie laadt en opent dan automatisch in Minecraft Education.

Om Minecraft te spelen heb je een licentie voor Minecraft Education nodig. Deze licentie is onderdeel van de Microsoft 365 A3 licentie die je bij APS IT-diensten kunt bestellen.

Voor zowel medewerkers als leerlingen heb je deze licentie nodig. Voor leerlingen is de licentie gratis wanneer je deze voor je medewerkers hebt afgesloten.