Medicijnen in het verkeer? Weet wat je slikt

Tips en hulpmiddelen

We weten allemaal dat er geneesmiddelen bestaan die de rijvaardigheid negatief beïnvloeden. Ben je er niet zeker van of je mag deelnemen aan het verkeer met de voorgeschreven medicijnen? Bespreek het dan met je arts of apotheker. 

Veilig Verkeer Nederland medicijnen auto rijden blijf veilig onderweg

Fijn dat er geneesmiddelen bestaan. Maar weet wat je slikt. Van oktober 2021 tot oktober 2022 kreeg 40% van de volwassen Nederlandse patiënten één of meer medicijnen met invloed op de rijvaardigheid (Stichting Farmaceutische Kengetallen, 2023). Als je medicatie gebruikt die invloed heeft op je rijvaardigheid kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Je vormt dan niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen. Het is dus van levensbelang dat je weet welke bijwerkingen je medicijnen geven.

Maak een veilige keuze

Onze tip? Lees altijd de bijsluiter, vraag advies aan arts of apotheker en bekijk het etiket op de verpakking. Ook op rijveiligmetmedicijnen.nl van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vind je goede informatie. Mag je met je medicatie niet rijden? Neem dan geen risico. Laat iemand anders voor je rijden of reis met het openbaar vervoer.

Bijwerking, dosering, frequentie en duur

Of je deel kunt nemen aan het verkeer, verschilt per medicijn. Afhankelijk van de bijwerking, dosering, frequentie en duur van het gebruik kan je wel of niet veilig deelnemen aan het verkeer. Het is natuurlijk van belang dat je de medicijnen inneemt volgens voorschrift en dat je je houdt aan de dosering. Beïnvloedt het geneesmiddel de rijvaardigheid, dan zal de apotheker je dat bij het ophalen van de bestelling vertellen. In de bijsluiter kan je alles nog eens rustig nalezen.

Gele of rode sticker

Ook tref je op het doosje een gele of rode waarschuwingssticker aan. Zo wordt er alles aan gedaan om duidelijk te maken wat de bijwerkingen van de medicatie zijn.

Medicijnen en alcohol

Misschien overbodig om te noemen, maar alcohol en medicijnen gaan over het algemeen niet goed samen. Wist je dat sommige medicijnen stoffen bevatten die ook in drugs zitten? Dit zijn medicinale cannabis, amfetamine en morfine. Voor deze medicijnen gelden daarom grenswaarden voor gebruik in het verkeer. Het is altijd strafbaar om deel te nemen aan het verkeer als je deze middelen gebruikt in combinatie met andere drugs of alcohol.

Medicijnen die rijvaardigheid negatief beïnvloeden

Medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid zijn onder andere:

  • Slaap- en kalmeringsmiddelen
  • Sommige zeer sterke pijnstillers (zogenaamde opioïden), zoals tramadol en morfine
  • Medicijnen tegen psychische stoornissen
  • Medicijnen tegen depressie of angst
  • Medicijnen tegen epilepsie
  • Medicijnen tegen allergie, jeuk of reisziekte

Bij sommige medicijnen is het effect op de rijvaardigheid duidelijk. Je kunt slaperig of duizelig worden en van sommige geneesmiddelen kan je wazig gaan zien. Maar er zijn ook middelen waarvan je zelf niet door hebt dat ze de rijvaardigheid beïnvloeden. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je minder controle over je spieren hebt of te laat reageert op andere weggebruikers. Ook zijn er geneesmiddelen waar je eerst aan de bijwerkingen moet wennen voordat je veilig deel kunt nemen aan het verkeer. De behandelaar of apotheker kan je daar alles over vertellen.

Boetes en regels bij schade

Het is niet verplicht om bij het CBR te melden of je medicijnen gebruikt. Je bent zelf verantwoordelijk voor veilige verkeersdeelname. Wel moet je een gezondheidsverklaring altijd naar waarheid invullen.

Wist je dat de politie weggebruikers kan controleren op medicijngebruik? Dit kan gebeuren tijdens een verkeerscontrole of wanneer de politie ziet dat iemand onveilig rijgedrag vertoont. De agent neemt dan een speekseltest af en kijkt naar de oog- spraakfunctie. Vermoedt de politie dat er gereden wordt onder invloed van een stof, dan volgt bloedafname. Zit er een hogere concentratie van de stof in het bloed dan de wettelijke grenswaarde, dan kan de bestuurder vervolgd worden voor rijden onder invloed. Een boete en zelfs tijdelijke rijontzegging kan volgen.

Ook goed om te weten: slik je medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden en veroorzaak je schade? Dan dekt de autoverzekeraar deze schade niet. En dat geldt niet alleen voor de schade aan je eigen voertuig, maar ook voor de schade die je toebrengt aan de andere partij. Heb je vragen over je voorgeschreven medicijnen en regels bij schade? Vraag het na bij je verzekeringsmaatschappij. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven autorijden?

Bekijk Kennis opfrissen of Verkeersregels voor automobilisten!