Leren over verkeer met VVN Minecraft Verkeerseducatie

VVN Minecraft Verkeerseducatie is de nieuwste prijswinnende innovatie van de VVN Verkeersmethode. Je gebruikt de populaire game Minecraft in je verkeersles. Kinderen (groep 5/6 en groep 7/8) oefenen in de virtuele wereld van Minecraft met wat ze hebben geleerd in de verkeersles. 

VVN Minecraft Verkeerseducatie is onderdeel van de VVN Verkeersmethode en winnaar van de NOT Innovatie Award voor zowel het primair als in het speciaal basisonderwijs.

Veilig Verkeer Nederland en Minecraft - dode hoek

  Minecraft op school? 4 redenen waarom dat een goed idee is

  1. VVN Minecraft Verkeerseducatie is speciaal ontworpen voor in de klas. Het is dus echt méér dan alleen een game. Het is bedoeld om te oefenen met wat de leerlingen geleerd hebben in de verkeersles. 
  2. Je hebt met VVN Minecraft Verkeerseducatie een verrassende aanvulling op je reguliere verkeersles. Je downloadt het, het is klaar voor gebruik en de kinderen kunnen er zelf mee aan de slag. 
  3. Kinderen zijn snel vertrouwd met games en veel kinderen spelen Minecraft al. Dit helpt om je leerlingen enthousiast te krijgen voor de verkeersles. 
  4. VVN Minecraft Verkeerseducatie doet een beroep op 21e-eeuwse vaardigheden, zoals probleemoplossend vermogen, ICT-basisvaardigheden, zelfregulering, kritisch denken en communiceren.

  "Verkeer hoort in het lesprogramma. Hoe leuk is het als je Minecraft al speelt en via dat spel leert hoe het verkeer werkt. Een hele goede manier om in het onderwijs aan te sluiten bij thuis".

  Dennis Wiersma - Minister voor primair en voortgezet onderwijs
  Bekijk de trailer!

  Vier werelden

  Er zijn voor schooljaar 2022-2023 vier VVN-werelden in Minecraft ontwikkeld. In elke wereld worden kinderen uitgedaagd om de verkeersveiligheid in het stadje Broekpoort te verbeteren. 

  • Wereld 1: Maak zelf verkeersborden en los gevaarlijke verkeerssituaties op. 
  • Wereld 2: Glow in the dark! Een hele wereld in het donker, spannend en leerzaam! 
  • Wereld 3: Je lost een puzzel op door inwoners van het stadje te helpen met verkeerssituaties.  
  • Wereld 4: Spring in de bus en de metro, ga mee op avontuur in het openbaar vervoer.  

  Exclusief voor scholen die de VVN Verkeersmethode gebruiken

  De werelden zijn dit hele schooljaar inbegrepen voor scholen met een licentie op de VVN Verkeersmethode voor groep 5/6 en/of groep 7/8. Heeft jouw school een licentie, dan vind je de werelden in de VVN Verkeerspoort onder 'Specials'. 

   Wil jouw school ook de VVN Verkeersmethode gaan gebruiken? Bestel nu of  vraag een gratis proeflicentie aan.

   Meisje speelt VVN Minecraft Verkeerseducatie
   VVN Minecraft verkeerseducatie

   Hoe gebruik je Minecraft in de klas?

   VVN Minecraft Educatie sluit aan op leerdoelen van de VVN Verkeersmethode. Je gebruikt het dus als onderdeel van je verkeersles. Kinderen oefenen in de virtuele wereld van Minecraft met wat ze hebben geleerd in de verkeersles.

   VVN Minecraft Verkeerseducatie speel je in een zogenaamde 'wereld'. Elke wereld sluit aan op leerdoelen uit vier lessen van de VVN Verkeersmethode. Nadat je de vier lessen hebt gedaan, gebruik je de game om de theorie te oefenen. De speeltijd per Minecraft-wereld is ongeveer 30 minuten. 

   "Het is een manier om dat wat kinderen leren in de lessen, veilig toe te passen in een virtuele wereld. De game voelt heel realistisch aan en is voor de kinderen leuk om te doen als afwisseling op de andere werkvormen. Het motiveert hen om met verkeer bezig te zijn."

   Cécile Collast - educatiespecialist Veilig Verkeer Nederland

   Probeer VVN Minecraft Verkeerseducatie

   Wil je VVN Minecraft Verkeerseducatie eens proberen in de klas? Vraag een gratis proeflicentie aan en je krijgt toegang tot wereld 1 van VVN Minecraft Verkeerseducatie. 

   VVN Minecraft Verkeerseducatie

   Veelgestelde vragen

   Hoe installeer ik VVN Minecraft Verkeerseducatie?

   • VVN Minecraft Verkeerseducatie is beschikbaar voor scholen die een (proef)licentie hebben op de VVN Verkeersmethode voor groep 5/6 of groep 7/8. 
   • Je downloadt de werelden van VVN Minecraft Verkeerseducatie vanuit de VVN Verkeerspoort.
   • Om VVN Minecraft Verkeerseducatie te kunnen spelen, heb je Minecraft Education nodig. 
   • Je importeert VVN Minecraft Verkeerseducatie in Minecraft Education. 
   • Dan ben je klaar om te spelen. Veel gameplezier!
   • Heb je vragen over hoe je VVN Minecraft Verkeerseducatie kan installeren? Neem dan contact op met ons servicecentrum. Dit kan via het emailadres: info@vvn.nl of ons telefoonnummer: 088 524 8800

   Ik heb geen licentie op de VVN Verkeersmethode. Kan ik dit wel spelen met mijn klas?

   De eerste Minecraft-wereld is beschikbaar voor scholen die een proeflicentie hebben op de VVN verkeersmethode. Vraag hier een proeflicentie aan

   Scholen die een licentie hebben voor de VVN Verkeersmethode in groep 5/6 en/of groep 7/8, hebben toegang tot alle vier de werelden van VVN Minecraft Verkeerseducatie. 

   Goed om te weten is dat VVN Minecraft Verkeerseducatie een aanvulling is op de VVN Verkeersmethode. Slechts een deel van de leerdoelen uit de methode komen in VVN Minecraft Verkeerseducatie aan bod. Het is dus aan te raden om de VVN verkeersmethode te gebruiken en aanvullend VVN Minecraft Verkeerseducatie met de klas te spelen.  

   Kan ik VVN Minecraft Verkeerseducatie als vervanger voor de verkeersles gebruiken?

   Nee, VVN Minecraft Verkeereducatie is echt een aanvulling op de VVN Verkeersmethode. Het is een verdieping op een deel van de leerdoelen uit de VVN Verkeersmethode en dekt daarmee dus niet alle leerdoelen af die voor goed verkeersonderwijs nodig zijn.  

   Komt VVN Minecraft Verkeerseducatie ook beschikbaar voor andere groepen?

   VVN Minecraft Verkeerseducatie sluit nu aan op de leerdoelen van groep 5/6. Ook groep 7/8 kan VVN Minecraft Verkeerseducatie gebruiken om te oefenen met wat ze hebben geleerd in de verkeersles. We kijken hoe we dit in de toekomst verder kunnen uitbreiden, op basis van gebruikersfeedback. 

   Is VVN Minecraft Verkeerseducatie te spelen op een Chromebook?

   Ja, dat is mogelijk! Je kunt Minecraft Education installeren op een Chromebook. Ook is het mogelijk om VVN Minecraft Verkeerseducatie te downloaden en te openen en te spelen op een Chromebook. Hier vind je handige informatie over bestanden openen, opslaan of verwijderen en het instellen van Minecraft Education op Chromebooks. Of bekijk de handleiding ‘Minecraft Education op Chromebooks’ van APS IT Diensten (kijk onder de kop 'Minecraft').

   Is VVN Minecraft Verkeerseducatie te spelen op een Ipad?

   Ja, dat is mogelijk! Download Minecraft Education vanuit de App Store en installeer het. Vervolgens download je VVN Minecraft Verkeerseducatie. Wanneer je op de download klikt kan je rechtsboven in het scherm voor de optie kiezen om VVN Minecraft Verkeerseducatie te open in Minecraft Education. VVN Minecraft Verkeerseducatie laadt en opent dan automatisch in Minecraft Education.

   Heb je een Office-account nodig?

   Om Minecraft te spelen heb je een licentie voor Minecraft Education nodig. Deze licentie is onderdeel van de Microsoft 365 A3 licentie die je bij APS IT-diensten kunt bestellen.

   Voor zowel medewerkers als leerlingen heb je deze licentie nodig. Voor leerlingen is de licentie gratis wanneer je deze voor je medewerkers hebt afgesloten.

   Als kinderen geen eigen laptop hebben slaat de game niet op en moeten zij opnieuw beginnen bij wereld 1. Hoe kunnen ze verder spelen waar ze gebleven zijn?

   Een wereld wordt op een apparaat opgeslagen en niet op een account. Een idee is om de laptops te nummeren of een kleur te geven zodat de kinderen iedere keer dezelfde laptop pakken en zo verder kunnen waar ze gebleven zijn. Maar het kan zijn dat je IT-er heeft ingesteld dat apparaten zich automatisch wissen iedere keer na gebruik. Dan werkt bovenstaande niet.
   Je zou de kinderen dan bijvoorbeeld ook een eigen USB-stick kunnen geven waar ze hun wereld kunnen opslaan of ze kunnen deze opslaan op hun OneDrive. Je kunt een wereld namelijk exporteren voordat je de game afsluit. Lees hier hoe je dat doet. 

   Moet je VVN Minecraft Verkeerseducatie per device instellen?

   Ja, per device moet VVN Minecraft Verkeerseducatie geïnstalleerd worden. Je kunt dus niet in één keer de werelden op alle Chromebooks tegelijk installeren.