3 thema's om extra mee te oefenen voor het VVN Verkeersexamen

Als leerkracht wil je je klas natuurlijk optimaal voorbereiden op het VVN Verkeersexamen. Hoe handig is het dan dat je weet bij welke leerdoelen kinderen -bij het examen van vorig jaar- het vaakst de fout in gingen*? Wij zetten op een rij bij welke 3 thema's de kinderen extra uitleg kunnen gebruiken.

Kind maakt digitaal verkeersexamen

3 leerdoelen om extra mee te oefenen

  1. Het verkeer staat bol van de verkeersborden, onderborden, verkeerstekens, verkeersregels en voorzieningen. Superbelangrijk natuurlijk dat je deze kent én kunt toepassen als je het verkeer in gaat. Toch gingen veel leerlingen de fout in bij vragen over dit leerdoel. Bijvoorbeeld ‘je ziet hier een bord, welk bord staat er aan de andere kant van deze straat?’ is een lastige vraag voor veel kinderen. Wil je hier mee oefenen in de klas? Kinderen kunnen hun kennis verbreden en testen op onze oefensite.
  2. Wat doe je als je een vrachtauto of ander groot voertuig tegenkomt in het verkeer? Als je en tractor wilt inhalen als je fietst, hoe doe je dat veilig? Waar kun je veilig oversteken als er een vrachtauto geparkeerd staat? Ook dit zijn vragen die kinderen relatief vaak fout beantwoordden. Een extra les over de dode hoek is dus zeker aan te bevelen!
  3. Ook altijd lastig: de voorgaanregels. ‘Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’ behoeft soms wat extra uitleg. Wanneer is een andere weggebruiker eigenlijk 'op dezelfde weg' als jij? Als voetganger mag je soms voorgaan. En als bestuurder moet je voetgangers soms voor laten gaan. Kinderen kunnen hun kennis hierover verbreden en testen op onze oefensite.

Digitaal examen doen

Een van de voordelen van het digitaal VVN Verkeersexamen is dat de resultaten automatisch verzameld worden voor de leerkracht én voor Veilig Verkeer Nederland. Dat betekent dat wij een goed beeld hebben van hoe het examen gemaakt is. Uit de gegevens van 18.249 kinderen die het VVN Verkeersexamen digitaal maakten, hebben wij geanalyseerd welke vragen door de meeste kinderen goed beantwoord werden en welke vragen minder vaak een goed antwoord kregen. Op basis daarvan adviseren wij scholen en ouders over hoe ze de kinderen goed kunnen voorbereiden op het examen.

Ook oefenen voor het praktisch examen?

De praktijk is natuurlijk minstens zo belangrijk. Dus wil jij je kind(eren) ook goed voorbereiden op het VVN praktisch Verkeersexamen? Check hier waar je op moet letten tijdens het praktijkexamen.

 

*resultaten digitaal VVN Verkeersexamen 2019