Kijken en hand uitsteken vaakst fout tijdens VVN praktisch Verkeersexamen

Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen gaan kinderen het vaakst de fout in bij het kijkgedrag en richting aangeven. Dat blijkt uit de beoordelingen die tijdens het examen in 2019 zijn gedaan via de controlepost app van Veilig Verkeer Nederland. Op 137 examendagen werd de app gebruikt.

jongen doet praktisch verkeersexamen

Resultaten 2019

Uit de resultaten van het Verkeersexamen 2019 werd duidelijk dat de kinderen het meeste moeite hadden met het achterom kijken, het hand uitsteken en het naar links en/of rechts kijken tijdens het fietsen.

De top 5 van meest gemaakte fouten: 

 1. Achterom kijken
 2. Richting aangeven
 3. Links en/of rechts kijken
 4. Voorsorteren
 5. Ruime bocht naar links maken

Thuis en op school oefenen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor het VVN Verkeersexamen. Hoe meer kinderen oefenen, hoe meer verkeerservaring ze opdoen en des te beter kunnen ze zich veilig door het verkeer bewegen. Op de website van het VVN Verkeersexamen kunnen kinderen terecht voor oefenexamens, de verkeersexamenquiz en een handige tool om te kijken of je alle verkeersbegrippen, -afspraken en verkeersborden kent. 

Op school krijgen kinderen verkeersles, waarin met praktische verkeerslessen gewerkt wordt aan de verkeersvaardigheden van kinderen. Met de verkeersmethode van Veilig Verkeer Nederland, en diverse specials en gastlessen, is er een uitdagend aanbod voor groep 1 tot en met 8. 

Maar onderschat het thuis oefenen ook niet. Als ouder kun je je kind ook heel goed helpen bij verkeer. Maak het onderwerp 'verkeer' thuis bespreekbaar en ga op pad om samen te oefenen in het echte verkeer. 

Controlepost app

Sinds drie jaar wordt bij het VVN praktisch Verkeersexamen gebruik gemaakt van de controlepost app voor het beoordelen van de kinderen die de route fietsen. Heel makkelijk voor de organisatie, want het is niet meer nodig om alles op papieren lijsten bij te houden en de scores op te tellen. Een extra voordeel is dat Veilig Verkeer Nederland inzicht krijgt in hoe het examen afgenomen wordt en waar de meeste fouten gemaakt worden. Die inzichten gebruikt Veilig Verkeer Nederland voor het verbeteren van de verkeerseducatie op de basisschool en het Verkeersexamen. 

Ervaringen

De mensen die de controleposten bemanden vonden het beoordelen van de leerlingen heel gebruiksvriendelijk. De organisatoren die de app gebruikten waren het meest tevreden over de gebruiksvriendelijkheid bij het aanmaken van routes in het systeem en het uitnodigen van de scholen om zich in te schrijven. Zij gaven wel een aantal suggesties om het maken van de planning in de app te verbeteren. Deze verbeteringen worden eind 2019 meegenomen als de app een update krijgt.

Als grootste pluspunten bij het gebruiken van de controlepost app werden de snelheid waarmee de resultaten worden verkregen en het gebruiksgemak voor de vrijwilligers op de controleposten het meest genoemd. 

Nog wat statistieken

 • In totaal zijn er dit jaar op 137 examendagen 18.483 kinderen beoordeeld met behulp van de controlepost app.
 • Zij reden in totaal langs 198.149 controleposten op de route van het praktisch Verkeersexamen. 
 • Gemiddeld waren er 9,5 controleposten op een examenroute. 
 • De top 3 van plaatsen waar de kinderen werden beoordeeld met de controlepost app:
 1. Zoetermeer (1.440 kinderen)
 2. Groningen (1.131 kinderen)
 3. Alphen aan den Rijn (1.015 kinderen)