Kinderen in het verkeer

Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk leren om zelf veilig te lopen en te fietsen in het verkeer. Je speelt een belangrijke rol in de verkeersopvoeding. Hoe zit het met de ontwikkeling van een kind en verkeer? Wat kunnen ze al wel en wat nog niet? Hoe help je ze met oefenen?

Vader en zoon steken over

Wat kan je kind op welke leeftijd?

Als ouder heb je een belangrijke rol in de verkeersopvoeding van je kind. Het is goed om te weten hoe het zit met de ontwikkeling van kinderen. Hoe is bijvoorbeeld het besef van gevaar? Tot welke leeftijd onderschatten kinderen de snelheid van verkeer? Waar kunnen jullie samen extra mee oefenen?  

Leer je kind over verkeer

Kinderen zijn kwetsbaar en moeten nog veel leren over het verkeer. Op school krijgt je kind verkeersles. Maar als ouder kun je thuis ook actief meehelpen je kind verkeerswijs te maken. Door situaties uit te leggen, samen te leren en te oefenen. Wij hebben hiervoor mooie materialen om je te helpen.

Op de fiets naar school maakt de buurt blijer

Hoe fijn zou het zijn als het verkeer in de buurt van scholen overzichtelijk, rustig én veilig is voor de kinderen. Daarom roepen wij ouders en kinderen op: kom lopend of op de fiets naar school. Zo wordt de schoolomgeving veiliger en doen kinderen belangrijke verkeerservaring op.

Campagne meedoen is makkelijk

Veilig naar de brugklas

Hoe spannend is het allemaal. Na de zomervakantie gaat je kind naar de brugklas. Vaak betekent dit ook een nieuwe route naar school. Meestal op de fiets. Bereid je kind daar in de vakantie al goed op voor, door de route samen af te leggen. Dan is dat tenminste bekend terrein. Maar wat kun je nog meer doen?

Wat kun je als ouder doen?

Het idee dat je kind door het verkeer moet, maakt je misschien extra gemotiveerd om te zorgen dat het verkeer veiliger wordt. Bij jou in de buurt, rondom school of in het algemeen. Als ouder kun je zeker bijdragen aan een grotere verkeersveiligheid. We hebben wat opties voor je op een rij gezet.

Oefenen voor het Verkeersexamen

Zoals elk jaar doen kinderen uit groep 7 of 8 mee met het nationale VVN theoretisch én praktisch Verkeersexamen. En dat is best een tikje spannend, dat examen. Als ouder kun je je kind helpen zodat het er helemaal klaar voor is.

Praktisch verkeersexamen met controlepost