7 dingen die jij kunt doen om het verkeer veiliger te maken

Vandaag is bekend geworden dat er in 2018 11% meer verkeersdoden waren dan het jaar ervoor. Wat blijkt? De meeste verkeersongevallen worden veroorzaakt door menselijk gedrag. 

smartphone opbergen in de tas

Draag bij aan een veiliger verkeer

De oplossing voor het tegengaan van verkeersslachtoffers ligt vooral bij onszelf: iedereen kan bijdragen aan veiliger verkeer! Hoe? We geven je 7 tips. 

1 | Rij MONO

Het is levensgevaarlijk: even een Whatsappje sturen achter het stuur of tijdens het fietsen de route checken op je smartphone. Raak jij afgeleid door je telefoon en vind je het moeilijk om de verleiding te weerstaan? Stel je telefoon dan zo in dat je automatisch tijdens het rijden geen meldingen meer ontvangt. Check 'Hoe kan ik MONO rijden' voor de how to!

2 | Be the change

Goed voorbeeld doet goed volgen. Zo weten we bijvoorbeeld dat als jij je hand uitsteekt, de fietsers achter je eerder geneigd zijn ook hun hand uit te steken! Werkt dit ook voor ander veilig verkeersgedrag denk je? Geef het goede voorbeeld en test het zelf!

3 | Val op!

Zorg dat je gezien wordt. Zet je (fiets)verlichting aan in het donker of bij slecht zicht. Is je lampje stuk? Zie dit artikel dan als jouw persoonlijke reminder om hem nú te vervangen. ;-)

4 | Slow down

Haastige spoed is zelden goed, zeker in het verkeer. Houd je aan de snelheid en geef medeweggebruikers voldoende ruimte. Merk je dat je toch vaak haast hebt als je onderweg bent? Check je route dan vooraf en ga iets eerder van huis, zodat je ruim de tijd hebt om - veilig - van A naar B te komen.

5 | Bob? Zeg het hardop!

Swipe maar naar links: alcohol en verkeer zijn geen goede match. Feestje, borrel of etentje? Spreek van tevoren af wie de Bob is, zodat het voor iedereen duidelijk is dat deze persoon geen alcohol gaat drinken. Zo wordt het voor hem of haar makkelijker om Bob te blijven. Daar kun je mee thuiskomen!

6 | Meld onveilige verkeerslocaties

Een onoverzichtelijk kruispunt? Wegpiraten in een 30 km-zone? Meld onveilige verkeersituaties bij ons Participatiepunt! Wij brengen alle meldingen in kaart en delen advies over hoe je de situatie kunt aanpakken.

7 | Denk aan elkaar

Misschien wel het allerbelangrijkste: denk aan elkaar. In het verkeer ben je namelijk nooit alleen. Let vooral op kwetsbare verkeersdeelnemers als kinderen of senioren, die het verkeer nog wel eens spannend vinden. Wees vriendelijk, alert en geef elkaar de ruimte.

Zoals je ziet, meedoen aan veilig verkeer kan heel makkelijk zijn! Laten we ons samen inzetten voor veiliger verkeer en nul verkeersdoden in 2019.