Checklist veilig fietsen

Na een lange zomervakantie is het opeens zover... de scholen gaan weer beginnen! De drukte in het verkeer neemt waarschijnlijk weer toe en dat is voor iedereen even wennen. Hoe bereid je je daar als fietser het beste op voor?

Checklist veilig fietsen

Met de campagne Onze scholen zijn weer begonnen roepen we in de na de zomerperiode met name automobilisten op extra alert te zijn in het verkeer. Maar ook op de fiets kun je veel doen om het verkeer voor iedereen veiliger te maken! Van je hand uitsteken bij het afslaan tot voetgangers voor laten gaan bij zebrapaden: meedoen is makkelijk! Kun jij de checklist helemaal afvinken?

Checklist veilig fietsen

1. Up-to-date verkeerskennis

Hoe staat het met jouw kennis van de verkeersregels? Doe de gratis zelftest voor fietsers, ontdek je score en daag je vrienden uit!

2. Smartphone in je (rug)zak

Wist je dat de kans op een verkeersongeval zes keer groter is als je een berichtje leest of schrijft als je onderweg bent? Fiets daarom MONO (zonder afleiding van je telefoon). Door je smartphone op te bergen en een 'niet storen'-functie te gebruiken vermijd je verleiding. Scheelt je ook een flinke boete! 

3. Een veilige fiets

De zomerperiode is hét moment voor een uitgebreide fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting. Geen tijd of zin? Vraag dan die handige vriend om hulp of gun je fiets eens een opknapbeurt bij de fietsenmaker.

4. Een relaxte fietsroute

Kies voor een veilige route naar je werk, je school of andere bestemming. Als er drukke of gevaarlijke punten zijn kun je deze wellicht vermijden door voor een andere weg te kiezen. Zo ga je ontspannen onderweg. Fietst je kind een nieuwe route na de zomer? Oefen deze dan - net als Mats en zijn moeder - vooraf, zodat hij of zij goed voorbereid op pad gaat. 

5. Een prettige playlist

“I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.” Een muziekje kan je fietsrit extra leuk maken. Kies voordat je vertrekt de nummers uit die je onderweg wil luisteren en zet ze in één playlist. Dan hoef je daar tijdens het fietsen niet meer aan te denken. Let er verder op dat je oortjes goed vastzitten en dat je nog voldoende omgevingsgeluiden hoort.

6. Tas op je rug of bagagedrager

Met je tas achterop de fiets heb je meer balans dan wanneer je deze aan je stuur hangt. Met snelbinders of een bagagespin zet je je tas stevig vast en hoef je er (letterlijk) niet meer naar om te kijken.

7. Fietsverlichting en opvallende kleding

In het donker of bij slecht weer ben je als fietser extra kwetsbaar. Zet je fietsverlichting aan en kies voor opvallende kleding, zodat je goed zichtbaar bent. Een setje reservelampjes kan je uit de brand helpen mocht je vaste verlichting het opeens begeven. Wist je trouwens dat knipperende fietsverlichting niet is toegestaan? Let er dus op dat je voor de juiste stand kiest.

8. Uit de dode hoek

Nog geen 50% van de volwassen fietsers weet waar de dode hoek van grote voertuigen zich bevindt. Met deze vuistregels sta je nooit meer op een onveilige plek:

  • Blijf rechts en ruim achter een groot voertuig.
  • Houd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.

Meedoen is makkelijk!

We gokken dat je 8/8 hebt gescoord. :) Heb jij nog toevoegingen voor de checklist? Laat het ons weten op Facebook of Instagram!