Donker buiten? Help je kind veilig op weg door de fietsverlichting te controleren

De herfst is in aantocht. Dat betekent dat onze kinderen steeds vaker in het donker op de fiets zitten. Belangrijk dus dat hun fietsverlichting goed werkt. Heb jij de fietsverlichting van jouw kind al gecontroleerd? Met een snelle check zorg je ervoor dat je kind tijdens de donkere dagen veilig de weg op gaat.

Lichtaanengaan

Laat ze opvallen in het donker

Gaat jouw kind tijdens de donkere dagen wel eens zonder goede fietsverlichting op pad? De kans dat hij of zij betrokken raakt bij een aanrijding neemt dan met 20 procent toe. Genoeg reden om de fietsverlichting van je kind even te controleren. Is er een lamp stuk of een batterij leeg? Dat kan je tegenwoordig makkelijk zelf verhelpen.

De tijd van de ‘ouderwetse’ dynamo aan de fiets is voorbij. De hedendaagse fietsen zijn bijna allemaal standaard uitgerust met fietsverlichting op batterijen. Op www.lichtaanengaan.nl/ouders leer je hoe je dit soort fietsverlichting eenvoudig zelf kan repareren. Daarnaast vind je hier nog meer tips om ervoor te zorgen dat jouw kind extra goed opvalt in het donker. Denk bijvoorbeeld aan de reflectoren op de fiets of kleding met reflecterende strepen.

Help de jeugd veilig op weg!

Jij vindt het toch ook belangrijk dat de jeugd goed zichtbaar is in het verkeer? Als ouder kan je hier je steentje aan bijdragen. Dit doe je door het plaatsen van tags op fietspaden met de tekst ‘Zet je licht aan’. Leden van de ANWB kunnen gratis een tagpakket ophalen bij een van de ANWB-winkels. Het tagpakket bestaat uit twee sjablonen en een milieuvriendelijke spuitverf waarmee zo’n tien tags kunnen worden gezet. Doe je mee? Zo helpen we samen de jeugd veilig op weg!

Campagne ‘Licht aan en gaan’

Onder het motto ‘Licht aan en gaan!’ vraagt de Mobiliteitsraad Drenthe iedere herfst aandacht voor het belang van goede fietsverlichting. De Mobiliteitsraad Drenthe doet dat samen met de politie, Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de Drentse gemeenten. Via verschillende campagnematerialen, zoals een online campagne, posters en tags op het wegdek, attenderen ze vooral jonge fietsers op hun zichtbaarheid in het verkeer als het buiten weer sneller donker wordt.

Wat speelt er in jouw buurt?