Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op!’

De wintertijd is weer ingegaan: de dagen zijn korter en donkerder. Daarom is onze fietsverlichtingscampagne weer van start gegaan. Val jij al op?

Zichtbaarheid Veilig Verkeer Nederland Ik val op

Tips om zichtbaar op pad te gaan

Of je nou op de fietst stapt of een rondje gaat hardlopen: het is belangrijk dat je goed te zien bent! Zeker nu de wintertijd is ingegaan en het langer donker is. Vergeet je nou toch soms je verlichting te repareren of dat reflecterende jack aan te doen? Ontdek onze tips om op te vallen!

Fietsen in het donker

‘Fietsers zonder licht’ staat bovenaan de lijst van gedragingen waar mensen een onveilig gevoel van krijgen in het verkeer.¹ Hoewel we slechts 10% van de fietskilometers in het donker afleggen, vindt 20% van de ongevallen in het donker plaats.² Niet gek dus dat maar liefst 93% van de jongeren en jongvolwassenen (13 t/m 24 jaar) fietsen met fietsverlichting belangrijk vindt voor de eigen veiligheid.³

Wist je dat door in het donker met werkende voor- en achterverlichting te fietsen het risico op een ongeval met 17% afneemt?⁴ De moeite waard! We zijn dan ook blij dat de meeste fietsers al verlicht op pad gaan⁵.

Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’

Misschien heb je onze campagne over (fiets)verlichting al voorbij zien komen op social media. Met deze campagne willen we laten zien welke positieve impact goede verlichting heeft. In combinatie met onze tips hopen we weggebruikers te stimuleren hun fietsverlichting te gebruiken en zichtbaar op pad te gaan. Zo kan iedereen veilig over straat!

Bronnen

  1. Veilig Verkeer Nederland (2018). Flitspeiling 2018. MWM2., Amsterdam.  
  2. Schepers, P., Stipdonk, H., Methorst, R., & Olivier, J., 2017. Bicycle fatalities: trends in crashes with and without motor vehicles in The Netherlands. Transportation research part F, 46, 491-499.
  3. Valkenberg, H., Nijman, S., Schepers, P., Panneman, M., Klein Wolt, K., (2017). Fietsongevallen in Nederland; SEH-behandelingen 2016. Amsterdam: VeiligheidNL.
  4. Rijkswaterstaat, 2013. Thuiskomen 2011; Een overzicht van de monitoringsresultaten van de verkeersveiligheidscampagnes in 2009-2011.
  5. Kuiken, M. & Stoop, J. (2012). Verbetering van fietsverlichting. Verkenning van beleidsmogelijkheden. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart, Delft.
  6. Zengerink, L., Broeks, J., 2018. Lichtvoering fietsers 2017/2018. Rijkswaterstaat.