Kinderen uit gemeente Heerenveen gaan fietsend de strijd met elkaar aan

Het project 'Kilometervreters op de fiets' is van start! Van 7 t/m 28 september maken Heerenveense kinderen uit groep 5 en 6 zoveel mogelijk fietskilometers.

Kinderen uit gemeente Heerenveen gaan fietsend de strijd met elkaar aan

Kilometers vreten

Wethouder Jaap van Veen gaf vandaag op het schoolplein van OBS Sevenaer in Nieuwehorne het startsein van de fietsperiode. Kinderen van zo'n 20 verschillende basisscholen in Heerenveen gaan met elkaar de strijd aan. Het doel: zoveel mogelijk fietskilometers samen met hun vader, moeder, opa of oma te maken. De groep die gemiddeld het meeste aantal kilometers heeft getrapt, wint een groepsuitje. Daarnaast kunnen ze ook tussentijdse beloningen verdienen van lokale sponsoren.

Fietsvaardigheid en verkeerservaring

Leuke prijzen winnen is leuk, maar dit project is vooral bedoeld om de kinderen te laten oefenen in het verkeer. Kinderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers, ze kunnen situaties nog niet goed inschatten en weten soms niet goed welke verkeersregels gelden. Door veel te fietsen en met name in nieuwe omgevingen te fietsen, doen de kinderen meer ervaring op in het verkeer en verbeteren ze hun fietsvaardigheid. Erg belangrijk voor de kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot 10 jaar, want ze zullen steeds vaker zelfstandig op de fiets op pad gaan.

Dit project is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Heerenveen, het Regionaal overlegorgaan verkeersveiligheid Fryslân en de sponsoren in de regio.