Maximaal 100 km/u op de snelweg: 5 voordelen

In het kader van de huidige stikstofcrisis is besloten de maximumsnelheid op snelwegen overdag te verlagen naar 100 km/uur. Wij begrijpen dat dit een grote verandering is en dat het voelt alsof je dan meer reistijd hebt. Toch zijn er ook heel wat voordelen te noemen. Lees verder en ontdek de voordelen van deze maatregel!

Maximaal 100 op de snelweg?

Dit betekent een maximumsnelheid van 100 km/u voor jou:

1. Een betere gezondheid

Hoe harder een auto rijdt, hoe meer stikstof er in de lucht komt. Stikstof die jij straks mogelijk niet meer hoeft in te ademen.

2. Minder geluidsoverlast

Woon je in de buurt van een snelweg? Reken dan op minder geluidsoverlast. Zeker op plekken waar je normaal gesproken 130 km/u mag rijden en straks 100 km/u ga je het verschil echt merken.

3. Een betere doorstroming

Als iedereen dezelfde snelheid hanteert ontstaat er een betere doorstroming. Dit betekent: minder (lange) files! Doordat je in hetzelfde tempo kunt doorrijden kom je vrijwel even laat aan als wanneer je 130 km/u zou rijden en regelmatig weer moet afremmen. Er is dus nauwelijks sprake van tijdverlies. 

4. Minder verkeersdoden

Betrokken bij een verkeersongeval op de snelweg? Dan ben je blij dat de aanrijding niet met een rotgang van 130 km/u plaatsvindt. Een lagere maximumsnelheid zorgt namelijk voor een grotere overlevingskans en dus voor minder ernstige verkeersslachtoffers. En dat is hard nodig gezien de stijging in het aantal verkeersdoden vorig jaar.

5. Minder verwarring

Mocht je hier nou 100, 120 of 130 kilometer per uur? Door de snelheid overal gelijk te trekken is er minder verwarring over hoe hard je precies mag rijden. 

Wat vind jij van deze stikstofmaatregel? Laat het ons weten onder dit Facebookbericht. Meer weten? Lees ons interview van de NOS.