Nederland maakt zich op voor het VVN Verkeersexamen

Het VVN Verkeersexamen - waar jaarlijks 95% van alle basisscholen aan meedoet - komt eraan! Dit jaar leverden wij 170.000 verkeersexamens uit. Het aantal digitale theorie-examens steeg van 35% in 2020 naar 43% dit jaar.

Nederland maakt zich op voor het VVN Verkeersexamen

Van maandag 29 maart tot en met woensdag 31 maart vindt het VVN theoretisch Verkeersexamen plaats. Sinds de lancering van het Nationaal VVN Verkeersexamen in 1932, hebben ruim 17 miljoen kinderen het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afgelegd.

25 vragen

Tijdens het theoretische deel van het VVN Verkeersexamen beantwoorden leerlingen 25 vragen over veiligheidsbewustzijn, verkeerskennis, vaardigheid en houding. Dit doen zij vanuit verschillende verkeersrollen. Denk hierbij aan de rol als fietser, voetganger op de step of op skates, maar ook vanuit de rol als passagier in bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Ook komen regels omtrent afleiding, spoorwegovergangen en groepsverkeer naar voren. Kinderen kunnen oefenen voor het VVN theoretisch Verkeersexamen met bijvoorbeeld oefenexamens en een verkeersexamenquiz. Statistieken uit voorgaande jaren laten zien dat kinderen doorgaans vooral moeite hebben met het juist interpreteren van het verschil tussen voorgaan en voorrang. Ook ouders blijken niet altijd het verschil te kennen.

Leerlingen zijn geslaagd als ze 16 van de 25 vragen goed hebben beantwoord. Wij delen in aanloop naar het examen alvast één belangrijke tip: voorrangsregels gelden alléén voor bestuurders en dus niet voor voetgangers. Regels over voorgáán gelden voor al het verkeer. 

Opmars digitaal VVN Verkeersexamen

Een door VVN veelgehoord voordeel van het digitale verkeersexamen, is dat de leerlingen onder meer door middel van filmpjes en interactieve vragen nog beter worden getoetst. Ook kunnen de vragen worden voorgelezen, zodat het minder om leesvaardigheid draait en nog meer om verkeersinzicht.

"De ‘verkeerstaal’ leren die uit tekens, borden en regels bestaat is één ding, maar deze regels kunnen toepassen en anticiperen op het overige verkeer is minstens zo belangrijk. Kinderen en ook ouders hebben moeite met het verschil tussen voorgaan en doorgaan. De essentie is dat kinderen de theorie kunnen toepassen in de praktijk."

Evert-Jan Hulshof - Directeur van Veilig Verkeer Nederland

Nu al oefenen

Na het VVN theoretisch Verkeersexamen volgt van april t/m juni het VVN praktisch Verkeersexamen. Dit praktijkdeel kunnen kinderen aan de hand van een app nu al oefenen. Het gaat om de VVN Examen-App. Deze nieuw ontwikkelde applicatie bevat onderwerpen waar kinderen in de praktijk de meeste moeite mee hebben. Het is slim wanneer kinderen en ouders samen oefenen. De praktijk leert dat ook het verkeersinzicht van volwassenen soms nog extra aandacht vergt.