Fietsverlichting valt op

Gemert-Bakel

De donkere maanden zijn weer begonnen. De klok is weer verzet en dit betekent dat iedereen zijn fietsverlichting weer dient te controleren en indien nodig te repareren.

Val op!

Het is belangrijk er voor te zorgen dat mensen zelf en hun kinderen goed zichtbaar deelnemen aan het verkeer. Het gebruik van fietsverlichting is niet alleen aan te raden als het donker is, maar ook bij slecht weer of tijdens de schermering. Met goede verlichting op de fiets neemt de kans op een aanrijding met twintig procent af.
Niet alleen de fietsverlichting zorgt ervoor dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer. De rode reflector op de achterkant van de fiets (of in het achterlicht verwerkt), de witte of gele reflectoren op de band of in de spaken en de twee gele of oranje reflectoren in beide trappers zorgen voor extra zichtbaarheid en zijn tevens wettelijk verplicht. Tijdens fietsverlichtingscontroles ziet Veilig Verkeer Nederland steeds vaker dat fietsen niet aan alle wettelijke vereisten voldoen. Dit geldt niet alleen voor oude fietsen, maar ook voor nieuwe fietsen. Vaak zijn deze fietsen dan via het internet of in het buitenland aangeschaft. Het is dan ook nodig de fiets goed te controleren.
Veilig Verkeer Nederland afdeling Gemert-Bakel voert jaarlijks lokale campagnes voor het voeren van fietsverlichting en voert daarnaast ook verlichtingscontroles bij scholen en lokale verenigingen uit. De komende maanden is Veilig Verkeer Nederland dan ook weer op diverse locaties in de gemeente zichtbaar of komen medewerkers controleren op fietsverlichting.

Bron: Gemerts Nieuwsblad