Ontwikkelingen rond het VVN Verkeersexamen

Aanpak lage slagingspercentages VVN theoretisch Verkeersexamen

 

Verkeersexamen

Aanpak lage slagingspercentages VVN theoretisch Verkeersexamen

Na de eerste examenweek ligt het voorlopige slagingspercentage van het VVN theoretisch Verkeersexamen op 53%. Dit is beduidend lager dan de uitslagen van de afgelopen jaren. Dit heeft ons, net als velen van jullie, zeer verbaasd, en we ervaren dezelfde teleurstelling. 

Uit feedback van leerkrachten begrijpen we dat het examen als moeilijk is ervaren. In deze e-mail leggen we uit hoe het VVN theoretisch Verkeersexamen is opgebouwd en welke stappen we ondernemen om de oorzaak van het voorlopig lage slagingspercentage te achterhalen. 

Uitgebreid onderzoek 

Momenteel doen we uitgebreid onderzoek naar het VVN theoretisch Verkeersexamen. Daarbij kijken we ook naar ons eigen proces. We zien dat oefenexamens wel goed zijn gemaakt, net als de herexamens die nu al zijn afgenomen. De resultaten van ons onderzoek delen we zo snel mogelijk met je. 

Opbouw VVN theoretisch Verkeersexamen 

We stellen het VVN theoretisch Verkeersexamen altijd met veel zorg samen. Dat doen we uiteraard niet alleen. Vanuit de leerdoelen uit de doorlopende leerlijn voor verkeer maken we een toetsmatrijs. Deze toetsmatrijs is afgestemd met het Cito. Zij kijken onder andere naar vraagsoorten, vraagstelling en de samenhang hiertussen. Een examencommissie beoordeelt vervolgens de vragen. Dat doen ze meerdere keren in het proces. In de examencommissie zijn verschillende expertises aanwezig, waaronder leerkrachten en een toetsdeskundige van het Cito. Als laatste testen we de vragen en filmpjes op een school. 

Vervolgstappen 

Bovenstaand proces nemen we mee in ons onderzoek, net als andere bevindingen en analyses. We koppelen de uitkomsten hiervan aan jullie terug in de volgende nieuwsbrief. We vinden het vervelend dat veel leerlingen teleurgesteld zijn. Daarnaast hopen we natuurlijk dat zo veel mogelijk leerlingen alsnog slagen bij het herexamen. Scholen worden over bovenstaande geïnformeerd.

Heb je vragen - of krijg je vragen van deelnemende scholen - dan kun je contact opnemen met ons Servicecentrum (info@vvn.nl).