Podcast voor VVN Verkeersouders: 3 omdenktips!

Henno zet zich - net als andere VVN Verkeersouders - in voor veilig verkeer rondom de school. Soms loopt hij hierbij tegen weerstand aan. Hoe kun je daar op een positieve manier mee omgaan? We delen 3 tips uit onze Omdenken-podcast!

Podcast voor VVN Verkeersouders: 3 omdenktips!

Berthold Gunster is de grondlegger van Omdenken en gaat in een speciale podcast met Henno in gesprek. Hierin geeft hij tips over hoe er met weerstand kan worden omgegaan, bijvoorbeeld wanneer ouders niet mee willen werken aan een verkeersveiligheidsactie. Zo kunnen VVN Verkeersouders zich met meer plezier inzetten voor veilig verkeer!

Ontdek zijn belangrijkste tips hieronder en luister de podcast om het hele gesprek te horen.

Tip 1: Maak geen probleem van het probleem

Het kan lastig zijn om niet te blijven hangen aan het ene verhaal dat geen succes is. Maar aan sommige problemen kun je niets doen. Het helpt je niet je daaraan te irriteren. Sterker nog: dat maakt het alleen maar vervelender. En dat gaat je afleiden van wat je wél hebt bereikt. Probeer daarom niet in die irritatie te blijven hangen. Het is vervelend - punt.

Tip 2: Bedenk dat jouw inzet misschien alsnog effect heeft

Misschien zet jouw inzet iemand tóch aan het denken... Het zou zomaar kunnen je iemand overtuigd hebt, zonder dat ze het aan je (durven) laten merken. Wie weet stapt de dame in Henno's voorbeeld na het gesprek wel in de auto en past ze haar gedrag toch aan, omdat ze het bij nader inzien wél met hem eens is. Hoe mooi zou dat zijn?

Tip 3: Spiegel het gedrag van de ander

Peil de behoefte van de persoon met wie je in gesprek gaat. Je komt minder belerend over wanneer je je tempo, toon en houding aanpast aan de ander. Als iemand haast heeft, kun je bijvoorbeeld beter even meelopen dan de ander staande te houden. Op deze manier erken je de ander en maak je echt contact. Zo verdwijnt vaak de hardnekkigste weerstand en maak je geen valse start.