Getir start met door VVN goedgekeurde verplichte verkeersveiligheidstrainingen

'Bing! Je bestelling wordt binnen 10 minuten bezorgd'. Lekker makkelijk die snelle maaltijdbezorging, maar uit een flitspeiling uit 2021 blijkt dat ze weggebruikers een verhoogd gevoel van onveiligheid geven. Dit komt met name door de opmars van het aantal bezorgers en de snelheid waarmee zij van A naar B gaan. Om verkeersrico's te verlagen start de boodschappenbezorgdienst Getir met verplichte verkeerstraining die door Veilig Verkeer Nederland is gevalideerd. 

Getir fietsers staan klaar voor verrek

Alle bezorgers van boodschappenbezorgdienst Getir volgen vanaf komend kwartaal een verplichte verkeerstraining, waarna deze doorlopend zal plaatsvinden. De veiligheidstraining bestaat uit een theorie- en praktijkdeel en heeft veel aandacht voor ‘defensief rijden’. Dit is een manier van rijden waarbij anticiperen centraal staat. Andere weggebruikers kunnen fouten maken - zowel bewust als onbewust - en het eigen rijgedrag van bezorgers kan bepalend zijn in het voorkomen van een ongeval. Om de kwaliteit van de training van Getir te waarborgen, heeft Veilig Verkeer Nederland alle cursussen gereviewd en gevalideerd.

De trainingen wordt gegeven door Getir’s Safety Manager. Deze medewerker draagt fulltime bij aan het verbeteren van de veiligheidsstandaarden en de naleving daarvan binnen het bedrijf. ‘Veiligheid voor onze medewerkers en medeweggebruikers staat ten alle tijden voorop en we hanteren hiervoor een zorgvuldige aanpak. De samenwerking met VVN zorgt ervoor dat we de standaard op landelijk niveau kunnen verhogen’, zegt Florian Brunsting, General Manager van Getir Nederland.

In de markt bestaat er behoefte aan een vlotte bezorging van boodschappen aan huis. Onze partner Getir Nederland speelt daarop in en begrijpt dat deze bezorging zowel voor de medewerkers als de andere weggebruikers altijd op een veilige manier moet gebeuren. Getir geeft iedere nieuwe bezorger direct een verkeersveiligheidstraining die volledig is toegesneden op de praktijk van het altijd veilig kunnen bezorgen. Samen met de bezorgers houdt Getir haar naam hoog als het gaat om een consequente veilige levering van boodschappen’.

Rob Stomphorst - Woordvoerder Veilig Verkeer Nederland

Doel samenwerking

Het uiteindelijke doel van de samenwerking tussen Getir en Veilig Verkeer Nederland is gericht op een veilige bezorging voor zowel de berzorger als de weggebruiker. Ook is er een verkeersveiligheidverklaring opgesteld die aan andere bezorgdiensten wordt voorgelegd om de standaard in de sector verhogen.

Getir kende al een breder pakket veiligheidsmaatregelen

Zo moeten bezorgers altijd ouder zij dan 18 jaar en dragen verplicht een helm (NTA-8776-gecertificeerd) en beschermende en weersbestendige kleding van de hoogste kwaliteit. E-bikes zijn wettelijk begrensd op 25 km/u en e-scooters op 45km/u. Ze hebben geen timer om de bezorgtijd in de gaten te houden en alleen een telefoonhouder, zodat ze met Googlemaps veilig kunnen navigeren. Voorop de e-bike en achterop de e-scooter is een box geplaatst voor de boodschappen. Ook wordt er een maximumgewicht per bestelling gehanteerd.