Uitzondering voor speed pedelecs in Utrecht en Gelderland

In de provincies Utrecht en Gelderland mogen speed pedelecs de komende twee jaar gebruikmaken van de fietspaden. Dat is een uitzondering op de landelijke verkeersregels. Ze mogen daarbij een snelheid van 30 km/uur behouden. Dit staat in schril contrast met de landelijke maximumsnelheid van 25 km/uur voor andere voertuigen op fietspaden. Bij Veilig Verkeer Nederland zien we graag dat de verkeersregels eenduidig zijn, om verwarring te voorkomen.  

Speed pedelec

Aanleiding uitzondering voor speed pedelecs 

De twee provincies hopen met de uitzondering voor speed pedelecs de bewoners massaal uit de auto te krijgen. Ook zijn de positieve uitkomsten uit eerdere pilots in Rotterdam en Amersfoort de reden om deze uitzondering voor twee jaar toe te staan.  

Verhoogde snelheid op druk bereden fietspaden 

De uitzondering voor speed pedelecs in Utrecht en Gelderland houdt in dat deze voertuigen, die wettelijk gezien als bromfietsen worden beschouwd, met een ontheffing gebruik mogen maken van de toch al drukke fietspaden.  

Twee risico's waar je rekening mee moet houden zijn: 

  1. Snelheidsverschillen: speed pedelecs mogen maximaal tot 30 km/uur, terwijl andere fietsers meestal een lagere snelheid behouden. Het manoeuvreren en inhalen kan tot gevaarlijke situaties leiden. 

  2. Problemen met inschatten van de snelheid: speed pedelecs kunnen sneller optrekken en hogere snelheden behouden. Dit kan vooral bij oversteeksituaties en kruisingen gevaarlijk zijn.

Meedoen is makkelijk 

Ons advies is om rustig te rijden waar nodig is, zeker bij drukke of complexe verkeerssituaties en slecht weer. Pas dus je snelheid aan als de situatie daar om vraagt. Lees meer hoe je om gaat met verschillende snelheden op een fietspad

‘Het grootste gevaar in het verkeer is snelheid’ 

Rob Stomphorst – Woordvoerder Veilig Verkeer Nederland