De Praktische Verkeersexamens zijn begonnen!

Gooise Meren, Utrecht, Amersfoort

Groen licht voor 14 examendagen in de provincie Utrecht 

Half maart stond het team in de startblokken voor de Praktische Verkeersexamens. Met 58 geplande examendagen zou het een recordjaar worden. Maar op de dag dat de scholen dicht gingen, werd ook de eerste examendag geannuleerd. In de weken daarna moesten wij helaas ook alle andere examens annuleren.

praktisch verkeersexamen leerlingen veilig verkeer

Toen het bericht kwam dat de scholen weer open gingen, zijn we meteen in gesprek gegaan met gemeenten en opdrachtgevers. In de gemeenten Gooise Meren, Utrecht en Amersfoort kwam er groen licht voor het opnieuw organiseren van de examens. Uiteindelijk bleek dat ongeveer 60% van de scholen alsnog wilde meedoen. Daarna aan de slag met punten als het opnieuw opstellen van de roosters, het checken van de routes en het formeren van de teams op de startlocatie. En uiteraard is er een corona-protocol opgesteld, o.a. rekening houdend met 1,5 meter afstand. 

Met als resultaat dat op dinsdag 2 juni het eerste praktische Verkeersexamen werd gehouden. Om 09.00 uur exact vertrok de eerste leerling in Bussum. De komende weken organiseert Regio West in totaal 14 examendagen in de provincie Utrecht. Op donderdag 2 juli sluiten we af in Amersfoort.

Alternatief voor groep 8-kinderen die dit schooljaar géén praktisch verkeersexamen kunnen doen
Op veel scholen is ervoor gekozen om het praktisch verkeersexamen uit te stellen naar het nieuwe schooljaar. Erg jammer natuurlijk voor de kinderen in groep 8 die dan niet meer in de gelegenheid zijn om het praktijkexamen alsnog te doen. Daarom komen we dit schooljaar eenmalig met een alternatieve praktijktoets voor thuis. 

De praktijktoets bestaat uit drie opdrachten die de leerling thuis samen met een ouder uitvoert. Allereerst checken ze hoe veilig de nieuwe route naar de middelbare school is. Vervolgens wordt de fiets gecontroleerd en tot slot vindt de echte praktijktoets plaats. De leerling fietst dan de nieuwe route naar de middelbare school. De ouder of verzorger fietst mee en beoordeelt zijn of haar kind aan de hand van de beoordelingspunten op het toetsblad. Is de leerling geslaagd voor het theoretisch verkeerexamen en is de praktijktoets goed gegaan, dan verdient de leerling het VVN Verkeersdiploma! 

Deze praktijktoets is nu te vinden op de examenwebsite. In de week van 15 juni a.s. vindt het theoretisch Verkeersexamen plaats. Fijn dat al deze activiteiten alsnog door kunnen gaan. Een mooie afsluiter voor het vak verkeer in dit schooljaar! 

veilig verkeer nederland medewerkers fietsexamen praktisch

Wat speelt er in jouw buurt?