Verkeersdoden scootmobielbestuurders in zeven jaar tijd verdubbeld

Voor mensen die steeds minder mobiel worden, is de scootmobiel een uitkomst. Het geeft ze vrijheid terug. Toch rijzen er vragen over dit vervoersmiddel op. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat in zeven jaar tijd het aantal doden onder scootmobielbestuurders in het verkeer is verdubbeld. 

Scootmobiel

In 2023 kwamen 53 scootmobielbestuurders te overlijden. Omgerekend is dat ongeveer dertien op de 100.000 gebruikers. Dat maakt de scootmobiel tot het meest dodelijke voertuig in het verkeer. Verkeersexpert Ragnhild Davidse van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is flink geschrokken van de cijfers en vindt het aantal doden schrikbarend hoog. Door de vergrijzing verwacht ze dat de komende jaren dit aantal nog verder zal oplopen. 

Gasgeven en remmen 

Ragnhild ziet dat het grootste probleem bij de scootmobiel zit in het gas- en remsysteem. Bij een scootmobiel moet je namelijk in de hendel knijpen om gas te geven. Wie wil remmen, laat de hendel los. 'Bij een schrikreactie knijpen mensen juist', legt Ragnhild uit. 'Dat zijn gebruikers gewend van de fiets, maar op de scootmobiel rij je door te knijpen alleen maar harder op het gevaar af. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Er zijn maatregelen nodig.'

Blijf veilig onderweg 

Om veilig met de scootmobiel deel te kunnen nemen aan het verkeer, heeft Veilig Verkeer Nederland de belangrijkste informatie op een rij gezet. Hier vind je ook handige video’s over de werking van gasgeven, remmen en achteruitrijden

Misschien heb je al jaren verkeerservaring, maar rijden met een scootmobiel is toch anders. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verkeersregels? Wat is je plek op de weg en wat is de maximumsnelheid? Hoe zit het met parkeren, voorsorteren, afslaan en oversteken? Lees via bovenstaande link alles over de regelgeving voor de scootmobiel. 

Twijfel je eraan of je kennis nog up-to-date is? Doe dan de VVN Opfrisquiz. De quiz bestaat uit vragen met foto’s van allerlei verkeerssituaties. Na het beantwoorden zie je gelijk het goede antwoord met uitleg. Zo fris je binnen enkele minuten je kennis op. Liever alle verkeersregels overzichtelijk in een boekje? Dat kan ook. Bestellen kan hier.