Volop aandacht voor de dode hoek

De dode hoek stond vandaag centraal op basisschool Het Volle Leven in Den Haag. Samen met Paul van Loon, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Total Nederland vragen wij zo aandacht voor de gevaren van de dode hoek.

Dode hoek Griezelbus

Paul van Loon leest voor uit ‘Ontsnapt uit de dode hoek’

De sfeer zit er gelijk in als de Griezelbus het schoolplein oprijdt en kinderboekenschrijver Paul van Loon verschijnt. Samen met minister Cora van Nieuwenhuizen (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) las hij voor uit zijn spannende vernieuwde boek ‘Ontsnapt uit de dode hoek’. Achterin het boek zijn de dodehoekvuistregels opgenomen die wij samen met TLN opstelden, zodat lezers weten waar zij het beste kunnen gaan staan in dodehoeksituaties.

Paul van Loon Cora van Nieuwenhuizen
Paul van Loon overhandigt zijn nieuwe boek aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Foto: Annemieke van der Togt

“Mijn boek ‘Ontsnapt uit de dode hoek’ is geen verkeersles, maar een spannend avontuur waar je ook nog iets van opsteekt. Ik hoop dat veel leerkrachten het boek in de klas gaan voorlezen en er daarna met elkaar over praten, wellicht in combinatie met een ‘Veilig op Weg’-les.”

Paul van Loon - Kinderboekenschrijver

Doorontwikkeling van dodehoekgame ‘Uit de hoek’

Ook kondigden wij onze samenwerking met Total aan, gericht op de doorontwikkeling van onze dodehoekgame ‘Uit de hoek’. Met deze augmented reality game ervaren ouders samen met hun kinderen de veiligste plaats op de weg in dodehoeksituaties. Daarnaast doet Total iedere school die een ‘Veilig op weg’-les boekt een exemplaar van Paul van Loons boek cadeau.

Olivier van Parys (Total Nederland) en Evert-Jan Hulshof (VVN) ondertekenen de overeenkomst
Olivier van Parys (Total Nederland) en Evert-Jan Hulshof (VVN) ondertekenen de overeenkomst. Foto: Annemieke van der Togt

‘Veilig op weg’-les over de dode hoek

Jaarlijks verzorgen wij samen met TLN ruim 900 ‘Veilig op Weg’-lessen voor leerlingen uit groep 7 en 8. De leerlingen van groep 7 van basisschool Het Volle Leven kregen één van de eerste lessen van dit schooljaar. En wel een héél bijzondere: Paul van Loon sloot eenmalig aan als gastdocent!

De dode hoek

Ieder jaar gebeuren er tientallen ongelukken in de dode hoek. Vooral fietsers zijn kwetsbaar. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) raken jaarlijks vijf basisschoolleerlingen gewond door zo’n ongeluk met een groot voertuig. Ook ouders gaan vaak niet veilig om met de dode hoek: bijna de helft van de volwassen fietsers kiest voor een verkeerde plek rond de vrachtauto. De enige veilige plek is rechts en ruim - minstens 3 meter - achter de vrachtauto.

“De ongevalscijfers laten zien dat fietsers vanaf 10 jaar een kwetsbare groep zijn. Hun verkeersgedrag is soms onvoorspelbaar; ze nemen veel risico’s en houden zich bewust of door onwetendheid niet aan de verkeersregels. Dodehoekongevallen hadden vaak voorkomen kunnen worden als de betrokken verkeersdeelnemers bewuster waren geweest van de gevaren van de dode hoek en als ze hadden geleerd waar ze zich het beste op kunnen stellen in de buurt van grote voertuigen.”

Evert-Jan Hulshof - Directeur Veilig Verkeer Nederland