Verkeersles: dode hoek

Wat is een dode hoek en waarom is die gevaarlijk? Met een heuse vrachtauto op school ervaren kinderen uit groep 7 en 8 wat de chauffeur van een grote vrachtauto wel of niet ziet. Om kinderen op een veilige manier te leren omgaan met grote voertuigen in het verkeer, is in samenwerking met TLN de 'Veilig op Weg! – Blijf uit de dode hoek'-les ontwikkeld.

Veilig Verkeer Nederland dodehoekles

Veilig leren omgaan met de dode hoek

Elke dag fietsen duizenden kinderen op straat en dat is niet altijd zonder gevaar. De dode hoek van grote voertuigen zoals vrachtauto's, inzamelingswagens, bussen of tractors, is zo’n gevaar waarvan veel kinderen zich niet bewust zijn. Het gevaar schuilt hier letterlijk in een klein hoekje. Doe daarom de dodehoekles op jouw school! Jaarlijks krijgen zo'n 900 klassen bezoek van een vrachtauto op school. In een gastles van ongeveer 1,5 uur leren kinderen van groep 7 en 8 alles over de dode hoek en natuurlijk over hoe je veilig omgaat met grote voertuigen in het verkeer. 

Zelf ervaren wat de chauffeur ziet

Om kinderen uit groep 7 en 8 te laten ervaren wat een chauffeur van een groot voertuig wel of niet kan zien, komt er een echte vrachtauto of inzamelingswagen op school tijdens de les. Samen met een ervaren chauffeur en lesgever. De kinderen krijgen uitleg, kunnen de chauffeur vragen stellen én zelf achter het stuur klimmen. Zien ze hun klasgenoten, meester of juf wel of niet in de spiegels? En hoe ga je dus als fietser veilig om met bussen of vrachtauto's in het verkeer?

Maar de les start in de klas met een interactieve film waarin vloggers Firy en Milo de kinderen twee belangrijke vuistregels voor de dode hoek leren. Hiermee ga je veilig om met de dode hoek.

De kinderen komen met enthousiaste verhalen thuis! Nog leuker wordt het met de thuisopdracht waar kinderen hun ouders kunnen uitleggen hoe het zit met de dode hoek. Daarbij kunnen ze ook de gratis app Uit de hoek gebruiken om te leren hoe ze zich veilig gedragen in dodehoeksituaties. 

Boek over de dode hoek

Iedere school die onze dodehoekles aanvraagt ontvangt een exemplaar van Paul van Loons boek ‘Ontsnapt uit de dode hoek’ voor de schoolbibliotheek. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze partner TOTAL.

Vraag nu de les aan!

Wil je de dodehoekles op jouw school? Neem dan contact op met Veilig Verkeer Nederland in jouw regio. 

Veilig Verkeer Nederland dodehoekles

Gratis app Uit de hoek

Hè balen! Op weg van school naar huis ben je je spullen uit je rugzak verloren. In deze Augmented Reality (AR) game ga je hier, samen met je vader, moeder, opa of oma, naar op zoek. Weten jullie uit de dode hoek van de vrachtauto's te blijven, en zo alle spullen terug te vinden?

De app Uit de hoek is gratis te downloaden in de appstores voor Android en iOS

Voor sommige apparaten is de AR techniek nog te geavanceerd en kun je de bijbehorende placemat downloaden om de game te starten. 

Veilig Verkeer Nederland uit de hoek

Samenwerking met TLN

Om kinderen te leren hoe ze veilig omgaan met de dode hoek in het verkeer, ontwikkelden wij deze les samen met TLN (Transport en Logistiek Nederland). Kijk voor meer informatie op Veilig op Weg – Blijf uit de dode hoek.