VVN Voorzitter over MONO voorbeeldrol werkgevers: 'Practice what you preach'

Volgens Martijn Dadema, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland liegen de cijfers er niet om: Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers was vorig jaar met 578 mensen het hoogste aantal sinds jaren. Dat terwijl het streven van de overheid er juist op is gericht het aantal verkeersdoden in 2030 te halveren. Dit alles onderstreept de geweldige urgentie van dit vraagstuk – dus óók in de richting van werkgevers. In een interview met MONO-Zakelijk deelt hij zijn advies aan de werkgevers van Nederland.

Dadema

Geen Teams-meetings onderweg en werk hybride

Volgens Dadema kan de grootste verkeersveiligheidswinst behaald worden door accent te leggen op het indammen van hoge snelheden, het voorkomen van alcohol, drugs en lachgas in het verkeer en - last but not least - het ongebreidelde gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname.

'In dat kader maak ik ook graag gebruik van dit podium om werkgevers te vragen om heel actief teams- en zoommeetings in de auto gewoon te verbieden', zegt Dadema in een interview met MONO-Zakelijk.  'Want iedereen begrijpt dat hybride werken een positieve uitwerking heeft op verkeersveiligheid: de niet gereden kilometers zijn nog altijd de veiligste. Maar we zien vandaag de dag te veel voorbeelden van werknemers die – participerend in het verkeer – actief bezig zijn met een teamsmeeting via het scherm in de auto, een laptop of de smartphone. We zien om ons heen te veel weggebruikers met de smartphone aan het oor of op het stuur. Interactieve communicatie tijdens verkeersdeelname moeten we niet willen. Dat kan niet en mag niet!'.

In dat kader maak ik ook graag gebruik van dit podium om werkgevers te vragen om heel actief teams- en zoommeetings in de auto gewoon te verbieden.

Martijn Dadema, Voorzitter Veilig Verkeer Nederland

Practice what you preach

Dadema heeft ook nog een paar boodschappen aan de werkgevers van Nederland, die wat hem betreft cruciaal zijn. En dat begint met voorbeeldgedrag. 'Als VVN hebben we op dat vlak richtlijnen goede voorbeeld in het verkeer ontwikkeld voor ons eigen verkeersgedrag. Het gaat hier om eenvoudig toepasbare gedragsregels die VVN consequent onder de aandacht van haar medewerkers én vrijwilligers brengt. Elk jaar selecteert VVN daar een thema uit en besteedt daar extra aandacht aan onder de medewerkers. Zo stond in 2021 het thema MONO centraal met het speciaal daarvoor ontwikkelde filmpje waarin medewerkers aan het woord zijn over hoe zij met hun telefoon in het verkeer omgaan: wij rijden en fietsen MONO'.

MONO Zakelijk tips
14 Handige tips hoe jij jouw bedrijf MONO kan maken. Bron: Rijksoverheid

Tips om jouw bedrijf MONO te maken

Wil jij er voor zorgen dat jouw medewerkers ook MONO werken? Bekijk dan onze tips hoe jij jouw bedrijf MONO kan maken. De Rijksoverheid heeft ook een handige toolkit gecreëerd met 14 makkelijk te implementeren tips, hoe jij ervoor kan zorgen jouw medewerkers ook MONO te werk gaan. 

Onze MONO-projectleider, Ivo Brons deelde in een interview met MONO-zakelijk al de wijze waarop wij bij Veilig Verkeer Nederland ervoor zorgen dat alle medewerkers ongestoord onderweg en aan het werk gaan. Bekijk de video hieronder. 

Interview met onze MONO-projectleider Ivo Brons over hoe wij bij VVN zorgen dat er MONO gereden wordt.