Waarderingsspeld voor verkeerskundig consulenten

Henk Mulder, Peter Buter en Pierre Geurts zijn benoemd tot erelid en ontvingen de gouden waarderingsspeld van Veilig Verkeer Nederland. Drie vrijwilligers die zich al jarenlang inzetten voor Veilig Verkeer Nederland als verkeerskundig consulent* - en soms ook op andere vlakken. Tijd om hen in het zonnetje te zetten!

Waarderingsspeld voor Henk Mulder, Peter Buter en Pierre Geurts

Henk Mulder

Bijna 20 jaar heeft Henk Mulder zich ingezet voor Veilig Verkeer Nederland. Lange tijd was hij verkeerskundig consulent samen met zijn schoolvriend Henk Vooijs. Op de middelbare school gingen zij al samen spijbelen en zwemmen in zee onder schooltijd. Dat ze later erg ijverig bleken voor het vak verkeer kon toen nog niemand vermoeden.

Henk Mulder ging voor Veilig Verkeer Nederland heel graag op pad om een melding te onderzoeken en stelde opvallend snel deskundige adviezen op. Hij durfde de confrontatie met de gemeente aan, maar speelde niet op de persoon. Hij ging graag in overleg, maar is geen vergadertijger. Soms mopperde hij als wegbeheerders te traag reageren op zijn vragen. Melders waren altijd erg tevreden met het advies van Henk, hij probeerde altijd iets redelijks te bereiken voor de melder. Henk vertelde een keer lachend dat hij over een weg was gereden waar hij 10 jaar eerder had geadviseerd. Zijn advies om de inrichting te verbeteren werd daar na 10 jaar alsnog uitgevoerd. Je moet soms een beetje geduld hebben.

Naar schatting heeft Henk wel 500 adviezen geschreven in Gelderland, Noord-Brabant en ook Flevoland. Enkele keren per jaar wordt er gevraagd naar zijn 'oude' advies. Dat trekken we dan graag weer uit de kast voor de wegbeheerder. 

Kortom, Henk Mulder heeft de gouden waarderingsspel dubbel en dwars verdiend. Aanleiding om hem nu in het zonnetje te zetten, is het feit dat hij eigenlijk al had willen stoppen met zijn activiteiten voor Veilig Verkeer Nederland. De VVN-medewerkers konden het toch niet laten om hem daarna toch  nog eens te bellen. Want met Henk heb je altijd snel een deskundig advies. Nu heeft hij dan toch echt afscheid genomen van Veilig Verkeer Nederland. Wij bedanken Henk voor zijn jarenlange betrokkenheid en voor zijn bijdrage aan de verkeersveiligheid. 

Henk Mulder krijgt de gouden waarderingsspeld uit handen van Paul Gondrie
Henk Mulder krijgt de gouden waarderingsspeld uit handen van Paul Gondrie, bestuurslid bij Veilig Verkeer Nederland

Peter Buter

Peter Buter behoort tot de 'harde kern' van verkeerskundig consulenten van Veilig Verkeer Nederland. Hij draagt bij aan de duidelijke standpuntvorming van Veilig Verkeer Nederland op het gebied van verkeer. Hij staat voor het helder uitdragen van vakkennis op een integere manier. 

Hij heeft een duidelijke missie en gaat helemaal voor het vak verkeersveiligheid. Hij reageert kritisch en deskundig als de verkeersinrichting niet op orde is. Hij is dan niet bang om een wethouder, gedeputeerde of zelfs de minister persoonlijk uit te leggen dat het echt anders moet. Door zijn bevlogenheid en kennis van zaken bezit hij een stevige overtuigingskracht. Wanneer dat nodig is durft hij de grenzen van kaders op te zoeken.

Ook Peter heeft een zeer hoge productie bij het uitbrengen van adviezen; honderden adviezen gaf hij in de loop der jaren. Melders en lokale afdelingen vragen vaak of Peter nog eens langs kan komen. Dat is niet voor niets, want hij heeft veel voor elkaar gekregen met het uitbrengen van de infra adviezen. 

Bij zijn presentaties of adviezen gebruikt hij zelfgemaakte foto’s en filmmateriaal. Dit maakt het betoog altijd boeiend en goed te volgen. Hij komt met vernieuwende en inspirerende voorbeelden om de inrichting van wegen te verbeteren. Doordat hij altijd de lokale afdeling en de politie bij de adviezen betrekt, is er vaak een breed draagvlak en erkenning voor de aanbevelingen.

Dit jaar is Peter Buter 20 jaar actief als verkeerskundig consulent voor Veilig Verkeer Nederland. We feliciteren hem met deze mijlpaal, en reiken hem in dit jubileumjaar de gouden waarderingsspeld uit. 

Peter Buter krijgt de waarderingsspeld uit handen van Wim Salomons
Peter Buter krijgt de waarderingsspeld uit handen van Wim Salomons, verkeerskundige

Pierre Geurts

Pierre is al sinds 1986 actief voor Veilig Verkeer Nederland in Limburg. Beroepsmatig werkte hij bij de politie, en met een hart voor verkeersveiligheid wilde hij graag bijdragen aan veilig verkeer in de provincie Limburg. 

Op vele manieren hebben wij al die jaren mogen rekenen op zijn betrokkenheid, zijn expertise en zijn brede interesse. Naast zijn inzet als verkeerskundig consulent was hij ook bestuurder voor het districtsbestuur Limburg, en had hij zitting in de Verkeersexamencommissie. Hij gaf veelvuldig advies aan de provincie Limburg en is, zo kunnen we wel stellen, juridisch expert. 

Pierre is een man met charisma en bovenal een mooi mens met het hart op de juiste plaats. Pierre, bedankt voor je jarenlange inzet voor Veilig Verkeer Nederland en daarmee aan de verkeersveiligheid in Nederland. Op 13 december is hij in het zonnetje gezet door het districtsbestuur Limburg en Emma Timmermans als contactpersoon voor Limburg. 

Pierre Geurts krijgt de gouden waarderingsspeld van Veilig Verkeer Nederland
Pierre Geurts krijgt de gouden waarderingsspeld uit handen van Servé Heijing, penningmeester van VVN district Limburg

*Verkeerskundig consulenten zijn vrijwilligers met een verkeerskundige achtergrond die, namens Veilig Verkeer Nederland, adviezen geven aan buurtbewoners en gemeenten over hoe de verkeersveiligheid verbeterd kan worden. Zij bezoeken lokale verkeerssituaties die via het VVN Participatiepunt bij Veilig Verkeer Nederland gemeld worden. Zij analyseren de situatie en praten met bewoners en de wegebeheerder. Op basis hiervan stellen zij een onafhankelijk advies op, waarbij ze zowel naar het gedrags- als infrastructurele aspect van de verkeersveiligheid kijken. Het rapport wordt gedeeld met buurtbewoners, de wegbeheerder en de lokale VVN-afdeling met als doel dat zij het gesprek met elkaar kunnen aangaan en de infrastructuur waar mogelijk te verbeteren of aan te passen aan de hand van de voorgestelde oplossingen.