Het is slecht gesteld met de zichtbaarheid van jonge fietsertjes op Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland

ZIERIKZEE - Het is slecht gesteld met de zichtbaarheid van jonge fietsertjes op Schouwen-Duiveland. Tien vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Schouwen-Duiveland keuren in drie dagen tijd 950 fietsen van in totaal 42 basisscholen. ,,De zichtbaarheid baart ons echt zorgen”, zegt voorzitter Manon Kelder.

groep 8 van de Theo Thijssenschool in Zierikzee © Marieke Mandemaker

Of beter gezegd: het gebrek aan zichtbaarheid. Veel kinderen rijden op oude barrels, zonder verlichting en reflectoren. En zelfs zonder remmen of met een loszittend stuur. ,,We doen dit niet om kinderen dwars te zitten, maar hier worden we niet vrolijk van. We zijn al veel soepeler geworden. Vroeger keurden we rücksichtslos fietsen af als iets niet goed was en werden bijvoorbeeld fietslampjes van de Hema niet geaccepteerd. Die keuren we nu wel goed. We hebben onze grenzen al verlegd.”

Toch komt gemiddeld een derde van de fietsen niet door de keuring. Sommige scholen springen er in positieve zin uit. Dat zijn scholen waar ook door leerkrachten aandacht aan het onderwerp wordt besteed. Zoals op 't Kofschip waar kinderen vorige week elkaars fietsen moesten keuren. ,,En vriendjes oordelen nog harder dan wij.” Natuurlijk snapt Kelder dat ouders het druk hebben. ,,Maar het gaat om de veiligheid van je kinderen. We hopen hiermee bij te dragen aan bewustwording.” 

De fiets van Bredt Kooiman (9) uit groep 6 van de Theo Thijssenschool in Zierikzee werd maandag goedgekeurd. Hij maakte 'm, voorafgaand aan de keuring, met zijn ouders in orde. Bredt vindt het prima dat er aandacht aan veiligheid wordt besteed. ,,Ik vind het best wel belangrijk, want je kunt ook zo doodgereden worden.”  

Tekst: PZC / Esme Soesman 

Beeld: PZC / Marieke Mandemaker

Bekijk hier het artikel inclusief video op PZC.nl

Theo Thijssenschool in Zierikzee
De fietsen van Floris Schröder (links) en Hugo Groenendijk uit groep 8 van de Theo Thijssenschool in Zierikzee worden nagekeken op onder meer verlichting en remmen - © Marieke Mandemaker

Wat speelt er in jouw buurt?