Rinus Uijl bijzonder blij met koninklijke onderscheiding

District Zeeland

POORTVLIET - Op 24 april werden vier Tholenaren verrast met een lintje. Door de huidige maatregelen was het helaas niet mogelijk om het lintje al uitgereikt te krijgen, de uitreiking houden alle heren dan ook tegoed. Rinus Uijl was blij verrast toen hij op 24 april een telefoontje kreeg. Burgemeester Ger van de Velde belde hem persoonlijk op om hem te feliciteren.

 

Uijl

Het is niet iets alledaags dat je een telefoontje krijgt van de burgemeester. Rinus was dan ook even stil toen de burgemeester hem belde om te feliciteren met het felbegeerde lintje. Er kwam zelfs een brief van de Commissaris van de Koning. Al moet Rinus nog even wachten tot de uitreiking, hij heeft al wel een mooie foto gehad van het exemplaar. Jammer vindt Rinus het wel. “Ik zou het graag laten zien maar ik hoop dat dat zo spoedig mogelijk mag gebeuren”, vertelt Rinus.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Rinus mag zich vanaf nu lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen en daar is hij maar wat trots op. Alle jarenlang zet hij zich met volle passie in voor verschillende organisaties en de kerk. Op het eiland is hij vooral bekend als de man van Veilig verkeer Nederland, al kennen veel mensen hem vast ook door tal van andere vrijwilligersfuncties. Rinus is inmiddels 70 maar op het oog merk je daar niks van. Buiten dat hij een vlotte babbel heeft, is hij altijd bezig. In zijn moestuintje, een rondje fietsen, het telen van bloemzaden of het uitoefenen van één van zijn vrijwilligerstaken, hij doet het allemaal met veel liefde. Volgens Rinus zijn vrouw is hij nooit thuis en al totaal geen binnenzitter.

Eerste baan

Rinus werd 70 jaar geleden geboren in Oud-Vossemeer waar hij ook opgroeide. Zijn vader was boerenknecht en zo kwam Rinus aan zijn eerste baan. Nadat hij twee jaar op de middelbare school had gezeten was hij het beu. Zijn vader was op dat moment werkzaam als paardenknecht en Rinus mocht wel eens mee. Het was de tijd dat de tractors op de markt kwamen en dat was nu net iets waar Rinus zijn vader niks mee kon. Rinus daarentegen wel en zo gebeurde het dat Rinus de baan van zijn vader over kon nemen. Na 13 jaar stopte Rinus daar en ging aan de slag in de Haven van Rotterdam, boten laden en lossen. In 2009 ging het bedrijf failliet en Rinus had het geluk zo bij een ander bedrijf te kunnen starten waar hij eerder gedetacheerd was. 3 jaar later kon hij met prepensioen. In plaats van het rustiger aan te doen nam hij nog meer vrijwilligerstaken op zich.

Vrijwilligerstaken

Rinus is al vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland sinds 1978. In 1993 werd hij er ook nog eens vicevoorzitter. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het keuren van fietsen van scholieren maar ook staat hij in de zomer vaak op braderieën met de welbekende caravan. Sinds 2000 is hij ook lid van de Landbouwvereniging in Poortvliet en sinds 2009 tevens bestuurslid. In 2014 besloot hij zich ook aan te sluiten bij het Leger des Heils. Hij verricht daar allerlei hand- en spandiensten en is er chauffeur op de vrachtwagen. Alsof dat nog niet genoeg is werd hij 4 jaar geleden ook vrijwilliger bij Noom. De organisatie zamelt kleding in voor Roemenië en Rinus helpt er met het sorteren van de kleding. Rinus en zijn vrouw zijn ook al jaren lid van de Hersteld Hervormde Kerk in Poortvliet en Rinus onderhoudt samen met anderen de tuin bij de Pastorie. Ook heeft hij in 2014 een groot gedeelte van de buitenmuren van het verenigingsgebouw gemetseld waar zijn vrouw beheerster van is. Ook een deel van afwerking van het gebouw nam Rinus voor zijn rekening. En alsof dat al niet voor een volle week zorgt is Rinus ook vaak te vinden bij zijn zoon die een bouwbedrijf bedrijft. Ook voor hem verricht hij allerlei hand en spandiensten.

Uit de naam van de Koning

Het lintje verdient hij dan ook zeker. “Ik vind het bijzonder mooi dat ik hiervoor in aanmerking mocht komen. Het is een bijzondere waardering voor het vrijwilligerswerk wat ik in de afgelopen jaren heb gedaan. Ik vind het moeilijk om uit te leggen wat het met mij doet. We hebben zoveel cadeaus gekregen en bloemen. Ook vind ik het erg bijzonder dat ik dit lintje mocht ontvangen uit de naam van de Koning”, aldus Rinus.

 

Bronvermelding:

Thoolse Bode / Jacoline de Boer

Wat speelt er in jouw buurt?