Het nieuwe fietsen

Rob Soer, de fietscoach van VVN district Zeeland, kon dinsdagmiddag 29 september 20 cursisten welkom heten in Sint Maartensdijk.
Daar werd de VVN fietscursus gegeven, georganiseerd door de afdeling Tholen van VVN.
“Het Nieuwe Fietsen” heet de cursus en is gericht op de wat oudere fietser. De meeste deelnemers waren E-bike rijders.

Fietsen

Allereerst kwamen de verschillende soorten verkeersdeelnemers langs. Wat is hun plaats op de weg? Die scootmobiel, waar mag die nu rijden? Ondanks de keuzevrijheid het fietspad, voetpad of de rijbaan te gebruiken zal de ene keuze veiliger zijn dan de andere.
Fietsen, gezond voor lichaam en geest, kwam ook ter sprake.
Bij het ouder worden zijn er nog tal van mogelijkheden om te blijven fietsen:
Lage instapfietsen, driewielers. Ook de grootte van de fiets is belangrijk. Die moet passen bij uw lengte. Laat je goed voorlichten in een goede fietsenzaak.

Ook de inrichting van de fiets werd belicht. Wie heeft er een achteruitkijkspiegel op zijn fiets? Het hoeft geen grote te zijn. Er zijn zelfs kleine spiegeltjes te koop die onderaan het stuur gemonteerd kunnen worden.

De dodehoek werd belicht aan de hand van een duidelijk filmpje. Achter de vrachtwagen blijven en 3 m afstand houden, was het devies.

Hoe gedragen we ons ten opzichte van onze medeweggebruiker? Geven we andere gebruikers van het fietspad de ruimte?

Goed voorbeeld doet goed volgen!
Dat zagen we in het filmpje over richting aangeven. Op een druk fietspunt gaf 29% richting aan bij het links- en rechtsaf slaan.

Een aantal VVN fietsers, onherkenbaar, gingen meefietsen op dat punt en gaven keurig richting aan. Bij telling bleek het aantal fietsers dat richting aangaf te zijn gestegen naar 51%!

Wie zijn verkeerskennis wil testen kan dat doen op www.vvn.nl/opfriscursus.

 

het nieuwe fietsen

Wat speelt er in jouw buurt?