OPFRISCURSUS VVN

VVN afdeling Tholen heeft in samenwerking met ROVZ (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) en VVN District Zeeland een Opfriscursus VV  georganiseerd voor bezitters van een rijbewijs.

opfriscursus

Deelname was gratis en rijschoolhouder Corné Voesenek uit Etten Leur besprak in Meulvliet in 2 dagdelen met de 15 aanwezigen de verkeersregels. De aanwezigen, al jarenlang in het bezit van een rijbewijs, werden vooral gewezen op de nieuwe regels die er zijn bijgekomen in de laatste jaren.
Maar ook algemene regels en situaties werden besproken. Zoals dikwijls in gesprekken over het verkeer waren ook hier verschillende keren redelijke discussies over voorrang nemen en voorrang geven. De opkomst was ook mooi verdeeld over verschillende groeperingen vanuit de samenleving. Inwoners vanuit verschillende kernen, vrachtwagenchauffeurs en mensen vanuit de landbouwwereld. Dan komen er natuurlijk tegenstellingen los waarbij het “ begrip voor elkaar” als verkeersdeelnemer meestal leidt tot een soepele doorgang van het verkeer.
Een mooi voorbeeld waren de uit- en invoegstroken voor het langzaam verkeer tussen de 2 rotondes bij Poortvliet. Tractorchauffeur gaat opzij voor de achter hem rijdende auto’s. Maar op het eind van die strook wil die chauffeur weer graag terug de rijbaan op, zeker wanneer er zware vracht in de kar zit. De ene groep ergert zich omdat ze achter de trekker terecht komen en andersom is het voor de tractorchauffeur vervelend wanneer hij vanuit stilstand weer moet starten. Daar zijn regels voor maar het gezonde verstand en begrip voor elkaar kan in dit soort situaties veel ergernis voorkomen, was het advies van Voesenek. Ook de rotondes werden besproken waarbij Voesenek adviseerde vooral duidelijk te zijn welke richting men op wil. Wil je driekwart rond dan ben je niet verplicht richting naar links aan te geven maar het geeft wel duidelijkheid voor het overige verkeer wanneer zij weten waar je heen wilt. 

Op het eind van de tweede ochtend kregen alle deelnemers nog een vragenlijst en het eindresultaat was niet slecht. Voesenek keek terug op 2 fijne ochtenden waarin de deelnemers goed hebben meegedaan in de discussie over de verkeersregels. Het had hem verrast.
Tot slot kreeg hij van de voorzitter van VVN afd. Tholen een aardigheidje in de vorm van Thoolse producten.
Voesenek wees de deelnemers ook nog op de site van VVN.nl waar ook op een eenvoudige wijze een opfriscursus is te doen.

De 2 theorie ochtenden worden nu nog vervolgd door een stukje praktijk. De rijschoolhouder zal met de aangemelde deelnemers, met elk in hun eigen auto, nog een rondje rijden door het Thoolse land en hen wijzen op mogelijk een andere manier van handelen. Al met al een geslaagde bijeenkomst was de eindconclusie van de deelnemers en zeker interessant voor herhaling.  

 

opfriscursus

Wat speelt er in jouw buurt?