VERKEERSEXAMEN 2024

Poortvliet besluit reeks examens “Ze vertonen dorpsfietsgedrag!”

In de vliegende wind verzamelen de 24 leerlingen van de Jenaplan School met de Bijbel zich bij de bekende caravan van VVN Tholen. 

verkeersexamen

 Terwijl diverse van hun fietsen de strijd met de storm verliezen en tegen de stoeptegels kletteren, krijgen de scholieren een genummerd hesje, uitleg over wat hen te doen staat en de antwoorden op hun laatste vragen. 
Elf bereidwillige ouders zullen intussen een meer of minder beschutte standplaats op de fietsroute hebben ingenomen, klaar om de handelingen van de voorbij peddelende fietsers te bekijken en op een notitiepapier weer te geven. 

Goed rechts rijden, op de juiste manier links afslaan en veilig de rotonde verwerken, zijn enkele van de kritisch te beoordelen onderwerpen. 

 

Als de Jenaplanners voorbij zijn gekomen, is het wachten op de elf leeftijdsgenoten die Groep 7/8 vormen van De Eevliet. Nadat alle leerlingen en controleurs zijn teruggekomen bij de caravan, klinkt de dankbare conclusie dat het precies dit anderhalve uur droog is gebleven. 
Tot kort voor de start stonden de sluizen nog open en een nieuwe buienfamilie nadert

Pluspunten?

In totaal legden 254 opvallend netjes fietsende scholieren een examenrondje van 3 à 4 kilometer af. Voor vijf van hen werd naderhand een extra leermoment aanbevolen; vier leerlingen lieten te duidelijk zien dat er meer oefening nodig was om een compleet diploma te verdienen.
 Al met al een prima resultaat, inclusief de 121 fietsers van wie geen enkele fout was genoteerd. Het verband tussen deze uitslag en een inspirerende, aanwezige leerkracht was onmiskenbaar. Natuurlijk moest de motivatie ook door de rijwieljeugd zelf worden benut.
 De mogelijkheid om na de instructies toch nog vragen te stellen bewees dat. Stijn Janssen – Rehobothschool Stavenisse – streefde berekenend naar het beste resultaat met “Stel dat ik net één puntje te weinig haal. Kan dat dan worden goedgemaakt met een pluspunt?” Hij reed foutloos… Hulde! 

Welke taak zij ook hebben, zonder het trouwe groepje van VVN Tholen zouden al die examens – dit jaar op vier dagen en voor twaalf scholen – niet te organiseren zijn. Deze onmisbaarheid geldt natuurlijk ook voor de 132 ouders en andere goedgemutste bereidwilligers die enkele uren met hun notitieformulieren op hun locatie stonden en zodoende de resultaten samenstelden.

 Sommige bladen bleven leeg (want alles ging goed), op andere papieren verschenen handgeschreven toelichtingen en zelfs situatieschetsen. 
Voorbeelden? 

“Komt te snel op de bocht af!”, “Stoer, maar zwalkt.”, “Met handen los.”, “Trapt lekker door.”, “Stapt netjes af bij de vrachtauto.”, “Goed oogcontact met auto voor voorrang.”, “Hielp lief zijn klasgenoot.”, “Met een glimlach de bocht door.” “Zegt vriendelijk gedag.” 

Op Tholen zijn we tevreden.

verkeersexamen
Examen Poortvliet
verkeersexamen
Examen Poortvliet
verkeersexamen
Examen Tholen
examen
Examen Tholen

Wat speelt er in jouw buurt?