Wat emme noe? Gerard de Hond denkt dat de installateur komt, maar krijgt een lintje!

District Zeeland

KRABBENDIJKE - ,,Wat emme noe?” De verbazing bij Gerard de Hond is groot als hij in zijn kluskleding het nieuwe huis van zijn dochter binnenstapt. Hij verwacht een installateur, maar treft al zijn kinderen, kleinkinderen én een groot beeldscherm aan. Al snel verschijnt burgemeester José van Egmond in beeld om hem te verrassen met een koninklijke onderscheiding. ,,Ik ben er gewoon stil van.”

Gerard de Hond

De Hond (65) stond 11 juni met gemengde gevoelens op. ,,Vandaag zou ik voor het 25ste jaar het praktisch verkeersexamen organiseren, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat op het laatste moment toch niet doorgaan. Dat deed toch wel even zeer.” Behalve zijn jubileum, stond nog iets bijzonders te gebeuren. Zijn oudste kleindochter Elza-Marie zou examen doen. Daarmee zou voor De Hond de cirkel rond zijn. ,,Dat vond ik wel heel bijzonder, omdat ik 25 jaar geleden begon toen mijn oudste dochter Marianka examen deed.”

Dan komt mijn vader wel!

Hoe dat precies ging, doet De Hond graag uit de doeken aan de burgemeester. ,,Destijds verzorgde de politie nog de verkeersexamens, maar die konden dat jaar niet komen. Mijn dochter zei: ‘Dan komt mijn vader wel!’” Omdat De Hond op dat moment vrijwillig politieman en al vijf jaar verkeersouder was, rolde hij er soepel in. Onder de vlag van Veilig Verkeer Nederland groeide zijn vrijwilligerswerk uit van de Julianaschool in Krabbendijke tot alle basisscholen in de gemeente Reimerswaal. ,,Van iets kleins heb ik eigenlijk iets heel groots gemaakt.”

Behalve dat hij de verkeersexamens verder uitbreidde (‘af en toe steekt er bijvoorbeeld opeens een blinde over’), deelde De Hond ook oversteekdiploma’s uit, gaf hij voorlichting over de dode hoek en keurde hij kinderfietsen. Volgens Van Egmond zijn al deze zaken van groot belang voor de verkeersveiligheid van fietsers in de gemeente. Reden om de Krabbendijkenaar namens de koning te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De laureaat blijft bescheiden over zijn betekenis. ,,Het zijn er elk jaar meer dan honderd, dus ik heb wel een paar duizend kinderen een diploma gegeven. Maar ik zeg altijd: nu begint het pas echt hè?”

Zelf examen doen

Na 25 jaar schoolexamens en 30 jaar vrijwilligerswerk  voor VVN, vindt De Hond het eigenlijk wel tijd om te stoppen. ,,Maar of dit het laatste jaar is, weet ik nog niet. Ik heb nog geen opvolger.” Een ‘gewoon’ examen afnemen bij kleindochter Elza-Marie zit er in elk geval niet meer in. VVN heeft besloten dat scholen een test afnemen en ouders van leerlingen uit groep 8 zelf een soort examen moeten houden door met hun kind de route naar de middelbare school af te leggen. ,,Daar mag ik officieel niet bij zijn, maar misschien willen haar ouders wel een uitzondering maken!”

 

Van iets kleins heb ik eigenlijk iets heel groots gemaakt

Gerard de hond

Burgemeester José van Egmond reikt via een videoverbinding een lintje uit aan Gerard de Hond. © Marcelle Davidse

Met dank aan PZC.nl voor tekst en foto

Wat speelt er in jouw buurt?