Crashtest op Veiligheidsdag op 31 augustus 2024

Alphen aan den Rijn

Op zaterdag 31 augustus 2024 krijgen alle instanties die iets met (openbare) veiligheid doen, in en rond de Gemeente Alphen aan den Rijn, in de breedste zin van het woord, de mogelijkheid om zichzelf aan het publiek te presenteren. 

Naast de mogelijkheid om de hulpdiensten van dichtbij te bekijken worden er ook diverse demonstraties geven zowel op het water als op land.

 

Bezoekadres: Sportpark De Bijlen De Bijlen, 2406 NA Alphen aan den Rijn

 

Veilig Verkeer Nederland afdeling Alphen aan den Rijn doet mee aan deze dag met de CRASHTEST!

crashtest

De Crashtest maakt deelnemers bewust van de noodzaak van het dragen van een gordel. Ook laat het de deelnemers op een veilige wijze ervaren hoe het is om een crash mee te maken. Vier jongeren nemen plaats op een karretje dat met twee verschillende snelheden een frontale botsing simuleert. In werkelijkheid zijn dit geen hoge snelheden. Het is echter genoeg om indruk te maken op deelnemers!

Deelnemers voelen duidelijk aan dat ze, zelfs bij lage snelheden, zonder gordel naar voren zouden vliegen. De ervaring is belangrijk, aangezien de gevoelsmatige botsingssnelheid 40-50 kilometer per uur is. Hierdoor raken jongeren zich bewust van de risico’s van te hard rijden. Tijdens de simulatie wordt ook de reactiesnelheid gemeten en kunnen deelnemers een ontplofte airbag zien.

Tijdens de campagne legt het campagneteam van Responsible Young Drivers uit wat reactiesnelheid inhoudt en wat de gevolgen zijn van (te) laat reageren. Ook wordt duidelijk hoe belangrijk het dragen van de gordel is. Na afloop wordt het gesprek met de deelnemers aangegaan om nogmaals te benadrukken hoe belangrijk het is om tijdens het autorijden een gordel te dragen.