Een succesvolle aftrap van 'Kilometervreters op de Fiets!'

Tijdens de Maand van de Veilige Schoolomgeving in september trapten we succesvol af met het nieuwe project in Zuid-Holland: "Kilometervreters op de Fiets!". In twee verschillende regio's strijden er in totaal 5 basisscholen tegen elkaar. Welke klassen hebben er na een periode van drie weken de meeste kilometers gefietst? 

kilometertellers vreters fietsen kilometer

Al meer dan 300 kilometertellers geïnstalleerd
In de regio's Holland-Rijnland en Midden-Holland hebben diverse vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland in de afgelopen twee weken meer dan 300 (!) kilometertellers geïnstalleerd. Het project "Kilometervreters op de Fiets!" is gericht op groep 5 en groep 6 en heeft als doel om de kinderen te stimuleren om meer te fietsen. Zo motiveren we de kinderen en ouders om vaker met de fiets te gaan in plaats van met de auto, waardoor ze beter leren omgaan met het verkeer en verkeersregels. Daarnaast is fietsen natuurlijk ook gewoon heel gezond!

Meer fietsen voor beloningen 
Gedurende drie weken wordt het aantal gefietste kilometers per leerling en per klas bijgehouden. De leerlingen ontvangen een eigen leerlingenkaart waar ze iedere week hun tussenstand op kunnen invullen. Daarnaast krijgt iedere school een klassenposter waar het gemiddeld aantal gefietste kilometers per klas op wordt bijgehouden. De leerlingen maken kans op in totaal drie individuele beloningen. De klas die in hun regio gemiddeld de meeste kilometers fietst krijgt ook nog een verrassingspakket toegestuurd! De leerlingen mogen de kilometertellers aan het einde van het project houden.

Deelnemende scholen
In de regio Holland-Rijnland doen de volgende scholen mee: Het Sterrenwerk (Sassenheim), Willibrodschool (Lisse) en Wakersduin en Zeehonk (Noordwijk). In de regio Midden-Holland strijden de volgende scholen tegen elkaar: De Regenboog (Reeuwijk) en de Keijzerschool (Moerkapelle).
Per regio zal er één klas een verrassingspakket winnen. Uiterlijk in de eerste week van november worden de twee winnende klassen bekend gemaakt! 

Eerste ervaringen en reacties
Het project wordt enthousiast ontvangen door de scholen en door de leerlingen! 

  • "Vorige week woensdag was echt een succes! Ook de kinderen zijn al vol op aan het fietsen! Echt heel leuk!" - De Keijzerschool in Moerkapelle
  • "De kinderen zijn erg enthousiast!" - De Regenboog in Reeuwijk 
  • "Alle kilometertellers zijn gemonteerd en klaar voor gebruik. Er is hard gewerkt vandaag. De kinderen zijn enthousiast en we hopen op veel fietskilometers!" - Het Sterrenwerk in Sassenheim

Sfeerimpressies
De foto en het filmpje onder het artikel geven een kleine sfeerimpressie. Mocht je benieuwd zijn naar meer? Klik dan snel verder!

Klik hier voor een sfeerimpressie van de aftrap in Noordwijk.
Klik hier en hier voor een sfeerimpressie van de aftrap in Moerkapelle.

Met dank aan de regio's Holland-Rijnland en Midden-Holland, alle helpende handjes tijdens het installeren van de kilometertellers zoals ouders en leerkrachten, onze VVN-vrijwilligers en in het bijzonder Jack van As die op 4 van de 5 scholen de tellers heeft geïnstalleerd. 

Mocht je meer informatie willen over de mogelijkheden om dit project ook bij jou op school in Zuid-Holland uit te voeren? Neem dan contact op met Eveline Krabbendam (contactpersoon Zuid-Holland) via: 

 

 

kilometertellers

Wat speelt er in jouw buurt?