Jan houdt al 50 jaar verkeersquizzen!

Hardinxveld-Giessendam

Wie heeft er voorrang? Mag je hier wel of niet parkeren? Zulke vragen komen jaarlijks voorbij tijdens de bedrijvenverkeersquiz. Afdeling Merwedestreek van Veilig Verkeer Nederland begon vijf deccenia geleden met de quiz om de kennis van automobilisten op speelse wijze bij te spijkeren. Woensdagavond was de jubileumeditie in Hardinxveld-Giessendam. Voorzitten Jan de Jong (85) is vanaf het begin nauw betrokken bij de organisatie. 

Foto jan de jong

U organiseert de quiz al vijftig jaar. Hoe houdt u het leuk?

"De regelgeving verandert ieder jaar en er is veel belangstelling voor. Dat maakt het ook leuk. De deelnemers zijn geïnteresseerd in het onderwerp en tegelijkertijd is het een gezellige avond voor ze. De sfeer is altijd positief."

Welke vragen kregen de deelnemers?

"Alles in het kader van verkeersveiligheid kwam voorbij. Denk aan vragen over voorrangsituaties en verkeersborden. En ook vragen over nieuwe verkeersregels. Mag je parkeren op een brug in de polder? Welke wegbelijning hoort bij welke snelheid? We werken samen met Nederveen opleidingen en trainingen BV. Dat bedrijf biedt jaarlijks zijn lesmaterialen voor rijopleidingen aan ons en is verantwoordelijk voor het samenstellen van de quizvragen. "

Waarom is deze quiz zo belangrijk? 

"De quiz is gericht op het veilig verkeer en dat blijft altijd belangrijk. Dagelijks vinden er veel ongelukken plaats. Tegenwoordig is agressie in het verkeer behoorlijk aanwezig. De verkeersmentaliteit laat veel te wensen over. Niet alleen moet Hardinxveld-Giessendam worden bijgeschaafd, maar ook landelijk wat betreft de verkeerskennis."

Wie lieten zich bijschaven? 

"Iedereen is welkom bij de quiz, maar voornamelijk mensen van transportbedrijven die veel in het verkeer opereren, nemen deel aan de quiz. Ook de Gemeente Hardinxveld, plaatselijke zorginstellingen en de brandweer komen meestal met een paar teams. We hadden zestien bedrijventeams, bestaand uit drie personen. Iedere ronde bestaat uit vijftien multiple choice vragen, waarbij elk teamlid één ronde doet.

-Lynn den Hartogh 

© Richard van Hoek Fotografie

Wat speelt er in jouw buurt?