Gerard van der Klugt Verkeersvrijwilliger onverwacht overleden

Dinsdagmiddag 7 december bereikte ons als bestuur van VVN Katwijk het bericht dat de avond ervoor Gerard van der Klugt in zijn woning plotseling was komen te overlijden. Zo onverwacht, zo bizar en onwerkelijk nadat hij twee weken geleden nog de 72 jaar levensjaren had mogen aantikken. 

Gerard 01

Gerard zal als vrijwilliger van VVN Katwijk bij veel oud-leerlingen van Katwijkse basisscholen misschien niet bij name bekend zijn, maar als oud-leerling van groep 8 hadden ze eens in hun schoolbestaan wel met hem te maken. En dat was bij de dode hoek lessen voor basisscholen bij Scum aan de Noordduinen. Met een vast team verzorgde hij al ongeveer twintig jaar de theorie en uitleg bij deze lessen die niet meer zijn weg te denken uit het aanbod van VVN Katwijk.

En hij is, met de voortdurende digitale ontwikkeling in het lesaanbod, zicht- en hoorbaar meegegroeid. Hij was ook nooit te beroerd om bij andere dode hoek lessen in de gemeente bij te springen, mocht dat nodig zijn. ,,In ons gezin met toen kleinere kinderen besefte je hoe belangrijk verkeersveiligheid is: als het donker wordt met hun fietsverlichting, bij hun dagelijkse gang naar hun basisschool De Horizon in Katwijk aan den Rijn, bij gevaarlijke oversteekpunten en zeker ook met die afslaande bussen en vrachtwagens als ze zelf op hun fietsje erbij staan. Voor mij ook een reden om me toen als vrijwilliger actief te gaan inzetten voor VVN Katwijk”, zo vertelde Gerard enige jaren geleden als antwoord op de vraag hoe het ooit was begonnen. En daarnaast maakte hij ook deel uit van de kascontrolecommissie en kon hij zo ook financiële adviezen geven vanuit zijn werkachtergrond.

‘Verkeersveiligheid voor de fietsers’ was bij hem met hoofdletters geschreven want na zijn privé verreden ontelbare toertochten en verreden kilometers op zijn racefiets kwam hij altijd wel weer terug met anekdotes over iets wat hij verkeerstechnisch gezien op de fiets had beleefd en opgelost. Een stille werker, maar zeer bevlogen mens is niet meer.

We wensen als bestuur van VVN Katwijk zijn partner, kinderen en partners en kleinkinderen alle kracht en sterkte toe om dit verlies ooit een keer een plekje te kunnen geven. Sprak Albert Einstein ooit al niet: ,,Het leven is als het berijden van een fiets. Om je evenwicht te houden moet je in beweging blijven.”

Gerard, bedankt voor al je inzet om Katwijk verkeersveiliger te maken!

Namens het bestuur van VVN Katwijk,

Gerard Bol.   

Gerard 03

Wat speelt er in jouw buurt?