Scootmobielers toegerust na trainingsdag

Woensdag 8 mei waren er 45 scootmobielers aanwezig op de door  VVN Katwijk georganiseerde opfriscursus in en om de Ontmoetingskerk.

foto 1

Theorie over verkeersregels, de praktijk met een ritbegeleider, vaardigheidsproeven met de scootmobiel met ‘Welzorg’ en de controle ervan gingen deze dag hand in hand. Oren werden belangeloos getest door ‘Beter Horen’ naast de opgefriste theorie door rijschoolhouder Cees Zwanenburg. Deelnemers ontvingen ook een tegoedbon voor een oogcontrole bij ‘Eyewish’. Bij de lunch was het ook een mooi moment om elkaar verder te spreken. Goed om te beleven dat Caroline van Tongeren, beleidsambtenaar gemeente Katwijk die jaarlijks een tweehonderd scootmobiels helpt verstrekken, op een enthousiaste wijze deze opfriscursus opende en de deelnemers verwelkomde. Maar zij nam ook de tijd om samen met Kim van de Riet van de VVN landelijk buiten te kijken hoe het stukje proefrijden in de praktijk verliep en ook om met deelnemers en vrijwilligers in gesprek te gaan. Het blijft immers zo nodig om deze kwetsbare verkeersdeelnemers jaarlijks te kunnen trainen.

 

De opfriscursus verliep in een prima sfeer. Het was goed om ook toekomstige gebruikers van een scootmobiel de kans te geven hier hun eerste testmeters te laten maken in een veilige verkeersomgeving. Truus Gerse, coördinator van VVN Katwijk over deze cursusdag: ,,Leuk om te zien dat we als organisatie alle 48 plekken zo rap  ingevuld zagen worden. En dat er ook zoveel vrijwilligers actief zijn om deze scootmobielers te helpen. We hadden nu 45 deelnemers wetende dat er jaarlijks een tweehonderd Katwijkers met een scootmobiel als verkeersdeelnemer gaan starten. Sommigen hebben nog nooit een rijbewijs gehaald of heel lang geleden. Zo waren er bij de orentest veel deelnemers met een onvoldoende gehoor. Eigenlijk zou elke nieuwe scootmobieler zo’n cursusdag als vandaag moeten volgen om veilig(er) aan het immer drukker wordende verkeer te kunnen deelnemen. Maar ja… wij van VVN Katwijk kunnen niemand verplichten!”   

 

VVN Katwijk is te vinden bij…

Voor meer informatie over VVN Katwijk kunt u terecht op de website https://vvn.nl. Klik daar aan ‘In je buurt’, kies ‘Zuid-Holland’ en ‘Katwijk’. Daar vindt u ook het jaarverslag van  2023, maar ook meer lokaal Katwijks nieuws in woord en beeld. Gerse: ,,We gaan zeker samen met de gemeente Katwijk kijken of we voor nieuwe scootmobielers ook een najaarscursus in afgeslankte vorm kunnen organiseren. We willen toch allemaal een verkeersveilig(er) Katwijk?”   

Wat speelt er in jouw buurt?