VVN Katwijk: ‘Veilig naar de club… allicht?’

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Jaarlijks raken ruim tweeduizend kinderen ernstig gewond. Goedwerkende fietsverlichting is daarom ontzettend belangrijk. Niet alleen om zelf goed te kunnen zien, maar ook om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers! Zo kan uw kind veilig naar bijvoorbeeld de sportclub, de vereniging, naar school en naar huis fietsen, zeker in het donker en bij slecht weer. Als je mensen vraagt wat hen een onveilig gevoel geeft in het verkeer, dan wordt ‘fietsen zonder verlichting’ het vaakst genoemd. Toch blijkt dat zo’n 30% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting en reflectie heeft. Daarom nodigt VVN Katwijk een 35 verenigingen / organisaties in de gemeente Katwijk uit om voor hun jeugdleden een fietslichtactie te organiseren. Materialen worden door VVN Katwijk hiervoor beschikbaar gesteld.  

foto 01

 

Gerard Bol van VVN Katwijk: ,,In vroegere jaren vond die controle op de fietsverlichting en reflectie overdag plaats bij de Katwijkse basisscholen. Drie jaar geleden was er ‘s ochtends vroeg een actie van ons bij het Pieter Groen College en de laatste twee jaar was er een fietslichtactie bij en door belangstellende Katwijkse voetbalverenigingen. Van de jeugdleden die op de fiets naar de training kwamen werd de verlichting en de reflectie gecontroleerd. Nu willen we van VVN Katwijk het breder trekken want bij vele Katwijkse verenigingen / organisaties zijn immers jeugdleden aangesloten die in deze donkere dagen op de fiets naar de club komen en ook weer na afloop op huis gaan. We willen toch allemaal dat ze ook weer veilig thuiskomen, ja toch?”

‘Meedoen is makkelijk!’

Van eind november tot half januari kan men een eigen fietslichtactie organiseren. Is de verlichting / reflectie goed dan is er een leuke attentie voor de fietser beschikbaar.

Op een fietslabel wordt door eigen vrijwilligers aangekruist hoe het er voor staat bij de controle en dit fietslabel krijgen de jeugdleden ook mee naar huis. VVN Katwijk stelt hiervoor alle materialen beschikbaar, zo ook tekst en fotomateriaal en posters om de ouders van de jeugdleden te informeren. Bol: ,,Op deze wijze willen we als lokale afdeling laagdrempelig deze fietslichtactie organiseren en zoveel mogelijk fietsende kinderen en jongeren bereiken. ‘Meedoen is makkelijk!’ is het motto van de landelijke VVN en het is nu aan de 35 verenigingen / organisaties om deze slogan handen en voeten te geven. Na afloop van deze actie zullen we middels een persbericht verslag doen van het verloop.”

VVN Katwijk doet veel meer…

Voor meer informatie over VVN Katwijk kunt u terecht op de website https://vvn.nl. Klik daar aan ‘In je buurt’, kies ‘Zuid-Holland’ en ‘Katwijk’. Daar vindt u ook het jaarverslag 2022, maar ook meer lokaal nieuws in woord en beeld.

 

 

 

 

 

 

Wat speelt er in jouw buurt?