‘Waarom een fietshelm?’

Je hersenen vormen een bijzonder orgaan. Ze zorgen ervoor dat je kunt bewegen, onthouden, denken en voelen. Je hoofd beschermen is dus van groot belang. Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar bij een botsing of val, of dat ongeluk nou ontstaat door jezelf of een andere weggebruiker. De fietshelm is een makkelijke manier om ernstig letsel te voorkomen. 

foto 1

Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 36% vermindert? Ook hebben fietsers met helm maar liefst 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. De moeite waard dus! Daarom is er de ‘Dag van de Fietshelm’ op woensdag 10 april, voor de derde keer alweer. 

 

Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen tien jaar fors gestegen, namelijk met 40% in de periode 2013-2022. De meest recente cijfers laten zien dat in 2022 in Nederland 88.800 fietsers op de Spoedeisende Hulp belandden. Hiervan hadden 57.000 fietsslachtoffers een ernstig letsel. Ruim een kwart van hen, meer dan 15.000 fietsers, liep tijdens het ongeval hersenletsel op. En dat terwijl onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt en de kans op hoofdletsel wordt zelfs 62% lager. Veilig Verkeer Nederland moedigt daarom vrijwillig helmgebruik aan. Daarom informeren zij fietsers van alle leeftijden via o.a. hun website, sociale media en educatiematerialen. 

 

Wat doet VVN nog meer?

Ze bereiken kinderen (en hun ouders) dit jaar aanvullend met o.a. een ontwerpwedstrijd en pilots voor helmgebruik tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen. De vijftigplussers worden bereikt met campagnes over veilig blijven fietsen. Voor deze doelgroep organiseren zij dit jaar bovendien een actie via Facebook, waarmee zij een fietshelm kunnen winnen.

Ze bundelen de krachten door samen te werken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en partijen die aangesloten zijn bij de ‘Dag van de Fietshelm.’. 

 

Helmgebruik op de fiets… enige feiten!

Wist u dat: Fietsers van jong tot oud zijn meer geneigd een helm te dragen als anderen,  met name leeftijdsgenoten, dat ook doen?;  Het aantal dodelijke fietsongevallen neemt jaarlijks toe? In 2022 waren dit er 291. Dat is 27% meer dan in 2021; Een fietshelm met keurmerk (EN-1078 voor volwassenen en EN-1080 voor kinderen)  al te verkrijgen is vanaf €14,99?; De vijftigplussers vaker een (enkelvoudig) fietsongeluk hebben? Omdat zij lichamelijk kwetsbaarder zijn heeft een ongeluk ook grotere gevolgen; Een 70% van de ouders denkt ervoor te kunnen zorgen dat hun kind van 1-12 jaar een fietshelm draagt?; Een 34% van de ouders al een helm voor hun kind in huis heeft? Bijvoorbeeld voor het fietsen, skiën of skeeleren; Een 83% van de ouders met een kind van die leeftijd zich er verantwoordelijk voor voelt dat het veilig is op de fiets?

,,Het zou mooi zijn als het dragen van een fietshelm, net zoals de gordel in de auto, een automatisme wordt”, aldus Myrthe Boss, neuroloog en mede-initiatiefnemer van ‘Artsen voor Veilig Fietsen’. Daarom brengt VVN Katwijk ook deze ‘Dag van de Fietshelm, op woensdag 10 april, onder ieders aandacht.

 

___________________________________________________________________________

Voor verdere informatie kunt u terecht bij Gerard Bol, bestuurslid van de VVN Katwijk. Hij is bereikbaar op 06-36316703 of gerardbol@live.nl.  
 

 

 

Wat speelt er in jouw buurt?