Stap 3: Route samenstellen

Het is tijd voor stap drie in je voorbereiding voor het verkeersexamen. Je gaat een route bepalen.

Je gaat nu bepalen welke route de kinderen gaan fietsen. Lisette vertelt hoe zij dat aanpakt.

Wat je moet weten

De route voor het examen heeft 8 tot 12 controleposten. Daar zitten ouders of andere vrijwilligers die de verrichtingen van de kinderen beoordelen. Zij geven hun bevindingen aan in de controlepost-app (of op een papieren controlelijst). De controleurs staan duidelijk zichtbaar opgesteld en kunnen kinderen helpen als dat nodig is.

Hoe de route er precies uitziet, hangt natuurlijk sterk af van de lokale omstandigheden. Wel moet de route aan een aantal eisen voldoen.

Een goede route…

  • is tussen de drie en vijf kilometer lang (ongeveer een halfuur fietsen).
  • bevat acht tot twaalf controleposten.
  • komt overeen met de werkelijkheid:
    • Er zijn geen extra verkeersborden geplaatst voor het examen.
    • Ander verkeer wordt niet omgeleid.
    • Ligt in een voor de kinderen bekende omgeving.
  • bevat in elk geval de volgende situaties:
    • Links afslaan
    • Gelijkwaardige kruising
    • Voorrangskruising
    • Afslaan met voorsorteren (met en/of zonder voorsorteervak)
    • Ook andere verkeerssituaties die kenmerkend zijn voor een wijk of plaats worden in de route opgenomen. Bijvoorbeeld een kruising met verkeerslichten, een brug, een spoorwegovergang, een voetgangersoversteekplaats, een rotonde en wegen met of zonder aparte fietspaden.

Hoe je het doet

Als er al eerder een verkeersexamen is geweest, dan is het natuurlijk logisch om deze route te hergebruiken. Vraag na wat de ervaringen waren en of er misschien onderdelen van de route aangepast moeten worden. Verken de route met de fiets en kijk op Google Maps. Als er nog geen route is gebruikt of de wens is om deze aan te passen, dan ga je zelf op pad. Verken met de fiets in de buurt van de school welke plekken interessant zijn om op te nemen in de route. Kijk vervolgens op Google Maps om een goed beeld te krijgen van de hele route. Je kunt eventueel de route tekenen met Google Maps support

Als je de route hebt uitgestippeld, dan maak je een routebeschrijving . Je beschrijft de route en alle controlepunten waar de kinderen langs moeten fietsen. Hieronder kun je een voorbeeldroute downloaden.

Contact met de gemeente

Als je een route hebt bedacht, controleer dan bij de gemeente of er op de datum werkzaamheden zijn gepland ergens op deze route en pas de route eventueel aan. De gemeente stelt in veel gevallen subsidie beschikbaar voor het examen en kan wellicht een rol spelen bij de uitreiking van het diploma. Neem hierover - indien aanwezig- contact op met de afdeling van Veilig Verkeer Nederland in je gemeente. Kosten waar je rekening mee moet houden zijn onder andere de aanschaf van routepijlen en hesjes met rugnummers (eenmalig), kopiëren, beachflags, speciale kleding of hesjes voor de vrijwilliger en catering. De controlepost-app is gratis.

VVN - Verkeersexamen - praktisch

Tips

  1. Werk je samen met andere scholen? Maak samen een route die langs meerdere scholen in de buurt loopt. Ook kun je de organisatie van het examen jaarlijks laten rouleren.
  2. Laat de route tegen de klok in lopen, zodat er genoeg bochten naar links in zitten. Bespreek de examenroute met de gemeente. Check of er in de examenperiode wegwerkzaamheden plaatsvinden op de route. Stem ook af of er mogelijk een vergunning nodig is.
  3. Vraag of de gemeente en de scholen de routebeschrijving van het VVN praktisch Verkeersexamen op hun websites publiceren. Maak een goede beschrijving of een Powerpoint met foto’s van de (vaste) examenroute en deel dit met de leerkracht. Zo kan de leerkracht de moeilijke punten op school bespreken en zorgen dat deze ook aan de ouders ter beschikking wordt gesteld.
  4. De leerkracht kan de hele route, met alle lastige situaties, in de klas bespreken. Bijvoorbeeld aan de hand van Google Streetview.

Stap 3 is afgerond. Wat wil je nu doen?