Stap 5: Ouders informeren

Het is tijd voor stap 5 van de voorbereiding voor het verkeersexamen! Je gaat nu de ouders informeren.

Lisette vertelt waarom het belangrijk is om ook de ouders van de kinderen te betrekken.

Wat je moet weten

Oefenen met ouders

Het is belangrijk dat de kinderen gaan oefenen met hun ouders. Het vooraf oefenen van de route verhoogt de educatieve waarde van het VVN praktisch Verkeersexamen enorm. Het scheelt ook een hoop zenuwen: als kinderen de route al hebben gefietst, zijn ze tijdens het examen niet bang om verkeerd te rijden en kunnen ze zich volledig concentreren op het verkeer. Geef kinderen dus ruim de gelegenheid om te oefenen.

Kinderen moeten fietsvaardig zijn om aan het examen te kunnen deelnemen en ze moeten zelfstandig de route kunnen fietsen. Voor de fietsvaardigheid zijn school en ouders samen verantwoordelijk. Als ouders zelf niet kunnen fietsen, kan de VVN Verkeersouder, de leerkracht of een speciale fietsdocent met de kinderen de route oefenen.

Fietscheck

Kinderen mogen alleen met een veilige fiets deelnemen aan het VVN praktisch  verkeersexamen. De fietscheck vindt plaats voorafgaand aan het examen. Een veilige fiets moet aan een aantal wettelijke eisen voldoen.

Check hier aan welke eisen een fiets moet voldoen. Met de handige fietscheckapp kunnen de kinderen hun fiets thuis alvast checken. 

Hoe je het doet

Informeer de ouders

Je informeert de ouders minimaal vier weken voor het examen. Vraag daarbij aan de ouders of zij met hun kind de route een paar keer willen fietsen en de moeilijke punten met het kind willen bespreken. Informeer ouders ook over de fietscheck. Gebruik hiervoor eventueel de voorbeeldbrief die je hieronder kunt downloaden. 

Onvoldoende fietservaring

Vraag de leerkracht om attent te zijn op kinderen die onvoldoende fietservaring hebben om aan het examen deel te nemen.. Probeer voor deze kinderen aparte fietslessen te organiseren. Je kunt dat als school zelf doen, of de hulp inroepen van speciale fietsdocenten.

Fietscheck

Organiseer de fietscheck. Gebruik hiervoor deze checklist. Je kunt hiervoor de materialen uit het pakket Veilig op de fiets. Bespreek met de leerkracht wanneer dit kan. Kinderen weten na de check precies wat er nog gerepareerd moet worden voor ze aan het examen kunnen deelnemen. De check is om te voorkomen dat kinderen met een onveilige fiets bij het examen verschijnen.

Mogelijk vindt de leerkracht het zinvol om dan ook een praktische les te organiseren over de fiets. De les kan gegeven worden in samenwerking met een fietsenmaker of een handige ouder. Kleine reparaties kunnen direct tijdens deze les worden uitgevoerd.

Geef eventueel elke fiets een ‘Deze fiets is Ok’ sticker als deze is goedgekeurd.

fietscheck
Oefenen voor het praktisch Verkeersexamen

Tips

  • Gebruik de fietscheckapp
  • Informatie over fietslessen en fietsdocenten kun je vinden op www.fietsersbond.nl/fietsschool
  • Het is niet vanzelfsprekend dat alle kinderen een fiets hebben. Check dit en regel zonodig enkele reservefietsen. Reservefietsen kunnen ook handig zijn als een fiets wordt afgekeurd. Dit is overigens geen reden om een kind te weigeren om mee te doen aan het examen. Voor reservefietsen kun je ook een fietsverhuurder of fietsenwinkel benaderen. Sluit kinderen die geen veilige fiets hebben niet uit van het examen. Zorg dat ze op een reservefiets kunnen fietsen of op de fiets van een kind dat het het examen al heeft gedaan.

Stap 5 is afgerond. Wat wil je nu doen?