Wat kun je als ouder aan verkeersveiligheid doen

Klopt je hart sneller als het gaat om verkeersveiligheid? Als ouder kun je het nodige doen. Help mee aan een veiliger schoolomgeving. Doe mee aan verkeersacties. Of zorg ervoor dat gevaarlijke verkeerssituaties in de buurt worden opgelost.

Veilig Verkeer Nederland Verkeersouders kind

Het idee dat je kind door het verkeer moet, maakt je misschien extra gemotiveerd om te zorgen dat het verkeer veiliger wordt. Bij jou in de buurt, rondom school of in het algemeen. Als ouder kun je zeker bijdragen aan een grotere verkeersveiligheid. We hebben wat opties voor je op een rij gezet.

Oefen samen met je kind

Help je kind zich veilig door het verkeer te bewegen. Door verkeerssituaties uit te leggen, verkeersspelletjes te doen en samen te leren en te oefenen. Gebruik het handige Zo zit dat-boekje als naslagwerk. Ook onderweg in het verkeer. Maak samen kilometers. Lopend en op de fiets. Zo leert je kind in de praktijk om te gaan met verkeer en veilig te handelen. Superbelangrijk. Leer je kind over het verkeer

Meld je aan als Verkeersouder

Als Verkeersouder help je mee aan de verkeersveiligheid rondom de school. Je denkt bijvoorbeeld mee over veilige school-huisroutes of organiseert praktische verkeersactiviteiten voor de leerlingen. Samen met andere ouders maak je het gebied rondom school veiliger of help je de leerkracht bij verkeerslessen. Meld je bij ons aan als Verkeersouder. Heeft jouw school zich aangemeld voor het Verkeersouderlidmaatschap, dan helpen we je met 4 gratis verkeerslessen per jaar.

Zorg voor een veilige buurt

Meld een gevaarlijke verkeerssituatie of verkeersgedrag via ons Participatiepunt. Hier kun je de melding ook volgen. En verbeter samen met buurtgenoten de verkeersveiligheid in de eigen wijk. Wij hebben hiervoor 11 buurtacties en pakketten ontwikkeld waarmee je aan de slag kunt. Zoals: Veilige schoolomgeving, snelheidsmeting of verkeersonderzoek. Wist je dat er in 2018 ruim 1.566 acties zijn gevoerd voor een veiligere buurt? 

Help mee met het Verkeersexamen

Elk jaar doen kinderen uit groep 7 of 8 van de basisschool mee aan het VVN theoretisch Verkeersexamen. Help je kind met voorbereiden en oefenen. Daarna organiseren veel scholen ook het VVN praktisch Verkeersexamen. Tijdens dit fietsexamen fietsen de kinderen een vooraf bekende route door het verkeer. Voor de start worden de fietsen gecontroleerd. En vrijwilligers staan langs de route om te kijken of de kinderen goed handelen. Help mee dit examen te organiseren. 

Word vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland

Wil je meer doen? Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland. Om het verkeer in Nederland nog veiliger te maken. Neem hiervoor contact met ons op. We horen graag je interesses en verkennen dan samen de mogelijkheden. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Helpen kan al met 15 minuten. Bekijk onze vacatures!