"De remwegdemonstratie heeft onze ogen geopend"

Bianca Kleijer
Veenendaal

Een aantal bewoners van de wijk Veenendaal Oost organiseerde een verkeersveiligheidsdag, een dag die bol stond van verkeersactiviteiten. Er was een remwegdemonstratie, met een lasergun werd een snelheidsmeting gehouden en er was een fietscontrole waarbij de plaatselijke fietsenmaker klaar stond om eventuele gebreken te repareren. 

Bewonersgroep

Bianca Kleijer is een van de intiatiefnemers. “Wij wilden iets organiseren waarbij we snelheidsproblemen onder de aandacht konden brengen. We zijn in gesprek gegaan met Veilig Verkeer Nederland om te kijken wat er mogelijk was. Het is uiteindelijk een verkeersveiligheidsdag geworden. Dat was voor ons de juiste combinatie van een groot bereik in de buurt, gezellig met een koffie en koek, maar ook de gelegenheid om het gesprek over verkeersveiligheid te voeren."

Spectaculaire remwegdemo

"De reacties waren heel positief. Vooral de remwegdemonstratie was spectaculair en heeft de ogen wel geopend over hoeveel invloed snelheid heeft op de veiligheid. Wel is het zo dat de mensen die naar zo’n dag komen, zich eigenlijk al wel bewust zijn van hun eigen verkeersgedrag. Anderen zien het probleem niet zo of denken dat er toch weinig aan te doen is.

Ik denk daar zelf anders over. Ik wil graag mensen verbinden in de buurt. Maakt niet uit waarvoor, of het nou voor een kledingbeurs is of de verkeersveiligheid. Voor mij begint het allemaal met sociaal contact. Als dat goed is, zijn buren veel meer geneigd om rekening te houden met een ander in het verkeer."

Motivatie om door te gaan

"We gaan daarom ook zeker door met onze acties. De wijkagent heeft beloofd dat er snelheidsmetingen komen. We gaan postkaarten uitdelen op de basisscholen, zodat we hopelijk weer veel ouders bereiken. Het blijft onze aandacht houden.

Ik ben blij met de hulp van onze contactpersoon bij Veilig Verkeer Nederland. Heel toegankelijk en er ligt al heel veel ‘op de plank’ wat je zo in je eigen buurt kunt gebruiken. Je voelt je gesteund en dat motiveert om door te gaan.“

Lasergunactie
De bewonersgroep organiseerde ook een lasergunactie, waarin er snelheidsmetingen gehouden werden
Verkeersdag Veenendaal
Kinderen konden meedoen aan de verkeersbordenwedstrijd.