`Ik ben me meer bewust van de risico´s voor kinderen in het verkeer sinds ik zelf kinderen heb,´ vertelt Alie Prins. ´Vroeger reed ik ook te hard in de bebouwde kom. Nu weet ik dat je kinderen nog zo vaak kunt waarschuwen, maar als ze ergens mee bezig zijn steken ze toch zó over.´ Met de OK! actie van Veilig Verkeer Nederland wil ze andere verkeersdeelnemers ook bewuster maken. Zodat de omgeving rondom de school van haar kinderen nog wat veiliger wordt.
Veilig verkeersgedrag stimuleren
Wat de OK! actie zo bijzonder maakt is dat je positieve aandacht geeft aan veilig verkeersgedrag. Het is natuurlijk veel leuker om te zien en horen wat er goed gaat, en dat gedrag te stimuleren. Parkeert een ouder netjes in een vak in plaats van op de stoep voor school? Super: zo blijft de schoolomgeving overzichtelijk voor kinderen. Om de ouder te laten weten dat dit precies de bedoeling is, krijgt hij een OK! kaart van de kinderen die meedoen met de actie.
Zoals bij veel basisscholen zorgt het halen en brengen ook bij de school van de kinderen van Alie voor onoverzichtelijke situaties. ‘Daar zou je de OK! actie dus heel goed voor kunnen gebruiken. Het mooie is dat je daarmee ook bestaande afspraken naar boven haalt. Iedereen is over het algemeen van goede wil, maar je moet je wel bewust zijn van die afspraken om je eraan te kunnen houden’. Zo verbetert een situatie soms al door er met elkaar over te praten. De OK! kaarten die de kinderen uitdelen versterken vervolgens het gewenste gedrag.
‘Maar je kunt de OK! actie voor van alles inzetten: snelheid, mobiele telefoon, of kinderen wel in het juiste autostoeltje zitten. Daarom zijn we nu eerst aan het inventariseren: waar lopen andere ouders tegenaan? Dat hebben we uitgezet met een vragenlijst van Veilig Verkeer Nederland. Heel makkelijk: de reacties worden voor me verzameld en die krijg ik terug. Misschien komen we dan wel op een hele andere OK! actie uit dan het halen en brengen.’