Gehoor en verkeersveiligheid: 8 tips

Tips

Goed horen is belangrijk in het verkeer. Naarmate we ouder worden treden er (ongemerkt) veranderingen op. Hoe ga je hier veilig mee om? En wat kun je doen om je gehoor te beschermen? We delen acht handige tips in samenwerking met Hoormij∙NVVS.

Vrouw luistert muziek met hoofdtelefoon

1. Laat je oren regelmatig testen

Gehoorproblemen kunnen op alle leeftijden voorkomen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je gehoor geleidelijk achteruitgaat. Slechthorendheid kan ontstaan door allerlei redenen. Zoals oorontstekingen, medicijnen of blootstelling aan harde geluiden. Het kan ook zijn dat je al van jongs af aan kampt met gehoorproblemen. Bijvoorbeeld door genetische aanleg of een probleem tijdens de zwangerschap/bevalling. 

Omdat veranderingen in je gehoor vaak geleidelijk optreden, merk je ze misschien niet direct op. Laat je oren daarom regelmatig gratis en vrijblijvend testen. Ook kun je je gehoor bij een KNO-arts laten onderzoeken. Het is goed om er op tijd bij te zijn. Slechthorendheid en doofheid kunnen namelijk invloed hebben op je veiligheid (in het verkeer en bij waarschuwingssignalen), cognitief functioneren, communicatie en algehele gezondheid.

2. Neem een gehoorapparaat indien nodig

Wacht niet te lang met het nemen van een hoortoestel, wanneer dit nodig is. Vanaf een gehoor vermindering van 35 decibel worden hoortoestellen en wek- en waarschuwingssystemen vergoed. Hoortoestellen zijn helaas niet te vergelijken zijn met een normaal gehoor, maar het helpt je wel om veilig aan het verkeer deel te nemen. Hoe vind je het juiste hoortoestel voor jou? Stichting Hoormij helpt je met vijf stappen.

'Ik kan me nog herinneren dat ik naar het ziekenhuis ging om mijn gehoor te laten checken. Ik was 25 en kreeg meteen hoortoestellen. Dat is wel even schrikken en wennen. Maar het maakt het leven ook weer gemakkelijker, omdat ik alles beter meekreeg.'

Ina Hofstee - Hoormij∙NVVS

3. Wees extra alert als je slecht hoort

In het verkeer is het goed om extra alert te zijn als je minder goed hoort. Kijk goed om je heen en neem geen onnodige risico’s. Elektrische voertuigen zijn stil. Fiets je? Een stuurspiegel op je fiets is nuttig om het achteropkomende verkeer te zien.

4. Ga voor balans en neem rust

Slechthorendheid of doofheid kan samengaan met problemen op het vlak van duizeligheid, evenwicht en/of overgevoeligheid voor geluid. Je hebt meer rust en minder stress nodig om te herstellen. Merk je deze signalen op, zoek dan op een veilige plek de rust op. Hervat je verkeersdeelname, wanneer je je weer beter voelt. Een driewielfiets kan uitkomst bieden als balans houden op een reguliere fiets niet meer gaat.

5. Bereid je reis voor

Het voorbereiden van je reis kan helpen je reis zo rustig en voorspelbaar mogelijk te laten verlopen. NS heeft bijvoorbeeld tips voor reizen met de trein als je een auditieve beperking hebt.

6. Maak duidelijk dat je minder hoort

Niet iedereen vindt het prettig, maar als je dat wilt kun je andere verkeersdeelnemers laten zien dat je slechthorend bent. Er bestaan stickers of hesjes met het 'Limited Hearing'-symbool. Zo draagt verkeersdeelnemer Cor Toonen dit logo op zijn fiets en tijdens het wandelen.

7. Voorkom hoorproblemen 

Gehoorproblemen zijn helaas niet altijd te voorkomen. Meestal is het zo dat als je je gehoor verliest dit niet meer terugkomt. Dit kan zich ook pas jaren later openbaren. Wees dus zuinig op je oren. Dit kun je doen:

  • Bescherm je oren tegen harde geluiden. Zoals van muziek bij een evenement. Of machines of grote voertuigen. 
    • Draag de juiste bescherming, zoals oordoppen.
    • Houd afstand van de geluidsbron, zoals de speakers.
    • Geef je oren tussendoor rust.
  • Gebruik je een koptelefoon of oortjes? Let op het volume of stel een begrenzer in. Ook hier geldt dat het goed is je oren tussendoor rust te gunnen.
  • Maak je oren schoon met warm water en een washandje. Er zijn KNO-artsen die wattenstaafjes sterk afraden (bij kinderen), omdat het gebruik hiervan het trommelvlies kan beschadigen. 
  • Een ongezonde leefstijl kan een negatieve impact hebben op je gehoor. Vermijd alcohol, roken en kies voor gezonde voeding.

8. Bespreek de impact van je gehoorprobleem in het verkeer

Als je slechthorend of doof bent, mag je gewoon deelnemen aan het verkeer. Er gelden geen extra regels als je wilt autorijden. Voor deelname aan het verkeer is goed horen wel nuttig. Als je gehoor achteruit gaat is het verstandig dit met je arts te bespreken. Hij of zij kan je vertellen wat voor impact jouw situatie heeft op je verkeersdeelname. Rijd je auto? Dan kan je arts ook vertellen of het handig is om het CBR te laten weten dat je doof of slechthorend bent.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner:

Meer tips om vitaal te blijven?

Bekijk Bewegen, Zicht of Reactievermogen!