Beweging en verkeersveiligheid: 5 tips

Tips

Onze lichamelijke gezondheid speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven. Naarmate we ouder worden, treden er (vaak ongemerkt) veranderingen op die van invloed kunnen zijn op onze verkeersdeelname. Hoe ga je hier verantwoord mee om? En wat kun je doen om fit te blijven? In samenwerking met Ergotherapie Nederland delen we enkele handige tips.

50-plussers fietsen helm zomerchallenge

1. Blijf in beweging

Regelmatig matig intensief bewegen is belangrijk om gezond te blijven. Ook zorgt dit ervoor dat je langer mobiel blijft en veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Blijf daarom actief. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen. Daarnaast is het belangrijk om balansoefeningen te doen en om veel stilzitten te voorkomen. 

Test hier of je de beweegnormen haalt.

Kies voor activiteiten die jij leuk vindt om te doen. Doe bijvoorbeeld mee aan sportlessen of met gymnastiekoefeningen op televisie. En vergeet niet dat ook de kleine beetjes helpen. Zoals wandelen met de hond of boodschappen halen met de fiets. Lees hier alles over hoe je lekker blijft fietsen.

2. Gebruik een hulpmiddel of aanpassing als bewegen lastiger gaat

In het verkeer is het prettig als je je goed kunt bewegen en een goede balans hebt. Denk bijvoorbeeld aan het over je schouder kijken in de auto voordat je afslaat. En het op- en afstappen bij het fietsen. Wordt dat lastiger? Kijk dan eens naar beschikbare hulpmiddelen of aanpassingen aan je voertuig. Denk bijvoorbeeld aan een fiets met een lage instap en stuurspiegels. Of een hulpmiddel - zoals een rollator of wandelstok - voor voetgangers. Zo blijf je mobiel en in beweging. Zoek eventueel een ergotherapeut om je daarbij te helpen.

3. Bereid je voor en neem je rust in het verkeer

Als je merkt dat je minder energie hebt dan nodig is voor verkeersactiviteiten, kun je veranderingen aanbrengen. Plan je route bijvoorbeeld goed van tevoren en neem rustpauzes. Als automobilist kun je bijvoorbeeld vooraf kijken waar je kunt pauzeren of parkeren. Als voetganger kun je kiezen voor een route met bankjes of een rollator gebruiken, zodat je onderweg even kunt zitten.

4. Doe een cursus om veilig onderweg te blijven gaan

Het is altijd nuttig om je kennis over verkeersregels en -gedrag op te frissen. Zeker als je bang bent om te vallen. Bekijk de VVN Opfriscursussen voor fietsers, voetgangers, automobilisten en scootmobielbestuurders. Deze cursussen zijn vaak gratis, dankzij subsidie van de gemeente. Ook geven veel fysiotherapiepraktijken trainingen valpreventie. 

5. Laat je adviseren

Kun je door bepaalde lichamelijke beperkingen minder makkelijk bewegen of deelnemen aan het verkeer? Laat je dan adviseren door een professional.

  • Je huisarts kan je voorzien van advies en waar nodig verwijzen naar de juiste professional.
  • Een ergotherapeut helpt je bij het blijven uitvoeren van dagelijkse activiteiten in je eigen omgeving. Bijvoorbeeld door je te adviseren over hulpmiddelen en vervoermiddelen. Of je te begeleiden als je angstig bent rond beweging of deelname aan het verkeer. Zo blijf je onafhankelijk en zelfstandig.
  • Een fysiotherapeut kan met je meedenken over oefeningen die je kunt doen. Zo blijf je in vorm en train je je spieren en balans. 
  • Het CBR heeft handige tips wanneer je twijfelt of je nog veilig kunt rijden.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner: