Voorbereid de auto in is het halve werk

Met je eigen auto op pad gaan geeft een enorme vrijheid. Logisch dus dat we zo lang mogelijk willen blijven autorijden. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Goed voorbereid op pad gaan bijvoorbeeld. Hier 8 tips om de autoreis voor jou én je medeweggebruikers zo veilig mogelijk te laten verlopen.   

Veilig Verkeer Nederland veilig onderweg auto mono

1. Bekijk de route vooraf

Ga je ergens heen waar je niet bekend bent? Bekijk de route dan vooraf thuis. Wist je dat snelwegen veiliger zijn dan provinciale wegen? Het kan ook fijn zijn om alvast te weten waar je kunt parkeren, bijvoorbeeld op prettigparkeren.nl.

2. Stel je navigatie in

Maak je gebruik van een navigatiesysteem, stel hem thuis vast in en bekijk de aangegeven route alvast. Eenmaal op weg, zorg er dan voor dat je je aandacht voldoende op de weg houdt. Maak zoveel mogelijk gebruik van de gesproken instructies, zodat je de aanwijzingen kunt volgen zonder op het scherm te kijken. Stel het volume dus zo in, dat je ook bij hoge snelheid de stem van je navigatiehulp nog kunt horen. 

3. Check de weersverwachting en filemelding

De website vananaarbeter.nl geeft melding over files en werkzaamheden. Op buienradar.nl kun je de weersverwachting bekijken. Meer weten over rijden in verschillende weersomstandigheden? Lees onze tips voor het rijden in diverse situaties.

4. Vertrek op tijd

Haastige spoed is zelden goed. En dat geldt zeker voor verkeersdeelnemers. Vertrek dus op tijd. Stress bevordert de rijstijl niet. Calculeer in dat ergens een brug open kan staan of dat je in een file terechtkomt.  

5. Rij MONO

Misschien een inkopper, maar rij MONO. Appen en bellen tijdens het rijden is niet alleen strafbaar, maar ook ontzettend gevaarlijk. Gebruik je je telefoon onderweg, dan neemt je waarnemingsvermogen, inschattingsvermogen én je reactievermogen af. Lees alles over de risicos's alles over de risico's door het gebruik van een smartphone in het verkeer.  En bekijk tips om MONO onderweg te gaan.

6. (Zonne)bril mee

Zorg er altijd voor dat je je bril én zonnebril bij je hebt. Een polaroid zonnebril helpt goed tegen weerkaatsing overdag. In het donker kan een speciaal hiervoor bestemde gele bril helpen tegen verblinding. Hartje zomer, hoge temperaturen en onderweg? Hier vind je zeven tips om het hoofd koel te houden in het verkeer.   

7. Even stilstaan bij alcohol en medicijnen

Ook weer een schot voor open doel, maar heb je alcohol op, regel dan een Bob. Sinds de invoering van de Bob-campagne is er een daling van het aantal alcoholincidenten. Toch is nog steeds 1 op de 5 verkeersslachtoffers het gevolg van alcohol in het verkeer. 

Gebruik je medicijnen? Weet dan wat je slikt en wat de invloed daarvan is op je rijgedrag. Medicijngebruik kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je langzamer reageert. Lees meer over medicijnen in het verkeer

8. Rust

Ga uitgerust op pad en rij maximaal 2 uur achter elkaar. Na 2 uur verslapt de aandacht. Tip: zorg voor frisse lucht in de auto. Zo word je minder snel moe.  

Meer adviezen over veilig en prettig blijven autorijden? Bekijk tips en hulpmiddelenverkeersregels of fris je kennis op!