Ooggezondheid en verkeersveiligheid: 6 tips

Tips

Onze ogen zijn een kostbaar bezit en verdienen de nodige aandacht. Naarmate we ouder worden treden er (ongemerkt) veranderingen op. Deze veranderingen kunnen gevolgen hebben voor je verkeersdeelname. Hoe ga je hier verantwoord mee om? En wat kun je doen om je ogen gezond te houden? We delen zes handige tips in samenwerking met het Oogfonds.

Veilig Verkeer Nederland donker rijden blijf veilig onderweg tips auto

1. Laat je ogen regelmatig testen

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je ogen geleidelijk achteruit gaan. Zo wordt de ooglens minder helder, waardoor je gezichtsscherpte kan afnemen. De ooglens wordt stugger, waardoor het focussen moeilijker wordt. Ook neemt de kans dat je met een oogziekte te maken krijgt toe. De meest voorkomende oogziekten zijn retinopathie, leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), glaucoom en staar. Lees hier over alarmsignalen. 

Omdat veranderingen in je zicht geleidelijk optreden, merk je ze misschien niet direct op. Laat je ogen daarom elke twee tot drie jaar door een opticien meten. Vooral als je ouder bent dan 50 jaar of als oogziekten in de familie voorkomen. Heb je klachten? Raadpleeg dan een huisarts of optometrist. Zij kunnen je doorverwijzen naar een oogarts indien nodig. Meer weten over waar je terechtkunt? Het Oogfonds heeft een handig overzicht.

2. Kies de juiste bril of vermijd rijden in het donker

Kun je niet goed zien in het donker? Een bril of lenzen op de juiste sterkte helpen je om meer contrast te zien. Er bestaan ook nachtzichtbrillen met gele glazen. Al is er geen duidelijk bewijs dat deze brillen werken: het tegenlicht is met gele glazen minder fel. Hierdoor zijn er veel mensen die er baat bij hebben en het dragen van een bril met gele glazen prettiger vinden. Laat je adviseren door de opticien. 

Helpt de juiste bril niet of onvoldoende? Dan is het beter om niet meer te rijden bij schemer of in het donker. Ook bestaat de kans dat je nachtblindheid hebt. Laat je ogen eens testen. 

3. Kleurenblind? Let extra op vormen van verkeerstekens

Als je kleurenblind bent ervaar je uitdagingen bij het onderscheiden van bepaalde kleuren, zoals groen en rood. Dat kan in het verkeer lastig zijn. Een paar tips:

4. Draag een zonnebril

Een zonnebril is noodzakelijk op plekken waar veel reflectie is, bijvoorbeeld bij sneeuw of op het water. Ook in gewone situaties kan het prettig zijn een zonnebril te dragen. Kies voor een zonnebril met UV-bescherming. Dit herken je aan de eigenschappen 'UV400' of '100% UV'.

In het verkeer is een zonnebril een handig hulpmiddel om prettig te rijden. Bijvoorbeeld bij laaghangende zon. Let erop dat je zonnebril niet te donker is (vermijd zonnebrillen met categorie 4 of 5). Zo kun je ook in plotselinge donkere situaties (zoals bij tunnels) goed zien. 

5. Voorkom oogproblemen preventief

Deze tips helpen je om je ogen gezond te houden:

  • Schermtijd vraagt veel van je ogen. Afwisseling tussen ver en dichtbij kijken is belangrijk, zeker voor kinderen. Ook buitenlicht is belangrijk voor je ogen. Een goede richtlijn is de 20-20-2-regel. Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga 2 uur per dag naar buiten.
  • Een stabiel bloedsuikerspiegel is belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Met gezonde en gevarieerde voeding kun je daaraan bijdragen.
  • Ga voor een gezonde leefstijl. Het is verstandig om niet te roken en met mate te drinken. Voldoende beweging is goed voor je ogen, omdat het zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Bekijk meer voordelen van bewegen en handige tips. 
  • Vergeet tijdens activiteiten als klussen of kijken naar vuurwerk geen veiligheidsbril te dragen. Bescherm je ogen tegen metaaldeeltjes, vonken of splinters om schade aan je oog te voorkomen.
  • Ga veilig om met contactlenzen. Zorg voor een goede hygiëne, vervang de lenzenvloeistof tijdig en draag je lenzen niet langer dan aangegeven.

6. Laat je adviseren

Voor deelname aan het verkeer is het belangrijk dat je goed kunt zien. Als je zicht achteruit gaat is het verstandig dit met je arts te bespreken. Hij of zij kan je vertellen wat voor impact jouw situatie heeft op je verkeersdeelname. Soms kunnen hulpmiddelen, zoals een taststok of geleidehond, je helpen zelfstandig op pad te blijven gaan. Rijd je auto? Dan kan je arts ook vertellen of het handig is om je oogaandoening te melden bij het CBR

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner: