'In Singapore vonden ze ons maar rare Nederlanders'

‘Stupid Dutchies’. Zo werden Ingeborg en haar man Titus gekscherend genoemd als ze een rondje met hun zoons gingen fietsen. “In Singapore vonden ze ons maar rare Nederlanders, maar ja, fietsen zit nu eenmaal in ons DNA."

Veilig Verkeer Nederland - Jong geleerd

Ingeborg en Titus wonen met hun zoons Hidde (12), Tyco (10) en dochtertje Fenna (4) sinds 2019 in een rustige wijk in Den Haag. Voordat ze dit huis betrokken, leefde het gezin vijf jaar lang in Singapore. “Een geweldige tijd en mooi avontuur”, vertelt Ingeborg. “Singapore is een schone en veilige stad waar iedereen zich aan de regels houdt. Je kunt je kind met een gerust hart in zijn eentje in een taxi zetten. Maar als het om fietsen gaat, dan is het een heel ander verhaal. Automobilisten houden daar namelijk totaal geen rekening met fietsers. Dat zijn ze ook niet gewend. In Singapore doet namelijk iedereen alles met de auto. Door het drukkende klimaat is het eigenlijk veel te warm om je in te spannen.”

Fietsen met terugtraprem

Toch besluiten Ingeborg en Titus daar ter plekke een paar fietsen voor de jongens aan te schaffen. “Onze eigen fietsen hadden we op onze heenreis al meegenomen. Nederlanders fietsen nu eenmaal graag hè”, lacht Ingeborg. “En we wisten dat we in 2019 terug zouden keren naar Nederland. Tegen die tijd wilden we wel dat Hidde en Tycho goed konden fietsen en met het verkeer hadden leren omgaan. Toch was er een probleem; bij het zoeken naar twee jongensfietsen kwamen we er al snel achter dat ze in Singapore alleen exemplaren verkochten met handremmen. Niet handig voor jonge kinderen natuurlijk. Gelukkig vonden we op een website voor expats twee fietsen met terugtraprem. Het oefenen kon beginnen; kijken bij het oversteken, hand uitsteken bij het afslaan, enzovoort. Gelukkig woonden we in een rustig deel van de stad.”

Alles op de fiets

Al werd het gezin in Zuidoost-Azië bestempeld als ‘stupid Dutchies’, Ingeborg en Titus bleven oefenen. “En daar plukken we, nu we weer terug zijn in Nederland, de vruchten van”, vertelt Ingeborg. “We gebruiken hier vrijwel nooit de auto en doen alles op de fiets. Zelfs Fenna, die net voor haar derde verjaardag op haar fietsje stapte, trapt dapper mee. Zij draait haar hand niet om voor een tocht van 6 kilometer naar het strand.”

Vertrouwen

Hidde, de oudste zoon van het gezin, zit inmiddels alweer een paar maanden in de brugklas en fietst met zijn vrienden naar school. Hij legt de route af die het gezin wekelijks gebruikt om naar het strand te fietsen. Ingeborg: “Hidde kent de weg goed, maar hij moet wel een paar drukke kruisingen en een rotonde over. Natuurlijk hadden we nog wat laatste tips voordat hij daadwerkelijk naar de middelbare vertrok: fietslampje aan zodra het donker wordt, mobiel in je tas, en – heel belangrijk – oogcontact maken met de automobilist op de rotonde. Verder heb ik alle vertrouwen in hem. Hij heeft genoeg fietsuren gemaakt; zowel in Nederland als in Singapore.”   

Wil je weten wat jij als ouder kunt doen om met je kind te oefenen in het verkeer? Lees hier hoe andere moeders omgaan met het thema verkeer in de opvoeding (link volgt), tips over ontwikkelingsfasen en handige materialen om je kind over verkeer te leren.