Maak van verkeersveiligheid een goed voornemen

Veilig Verkeer Nederland maakt deel uit van de verkeersveiligheidscoalitie. Zij deed gister een appèl op de politiek om te investeren in meer handhaving en betere infrastructuur. Dit in verband met de schokkende cijfers die de SWOV op 13 december presenteerde over het aantal verkeersslachtoffers in 2022. Veilig Verkeer Nederland spoort daarom iedereen aan om van verkeersveiligheid een goed voornemen te maken.

Fietsers met helm - Veilig Verkeer Nederland

In 2022 vielen er 745 verkeersdoden en maar liefst 8300 ernstig gewonden. Dit is ruim 20% meer dan in 2021, een behoorlijke stijging dus en dat is zeer zorgelijk. Het nieuwe jaar biedt een mooie kans om gedragsverandering te omarmen op de weg. Maar waarom zou je daarmee wachten als je er ook nú voor kan zorgen dat iedereen veilig over straat gaat?

Noodzakelijke maatregelen

Uit het rapport Kiezen of delen van SWOV (het instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat een verdubbeling van de handhaving en een veilige fietsinfrastructuur zorgen voor aanzienlijk minder doden en gewonden. De Verkeersveiligheidscoalitie roept het kabinet daarom op om de volgende maatregelen te nemen:

Investeer in veilige infrastructuur. Bijna 70% van de ernstig verkeersgewonden en meer dan een derde van de verkeersdoden is een fietser. Bovendien is de verwachting dat het aantal fietsers de komende jaren blijft groeien. Maatregelen zijn hard nodig.

Meedoen is makkelijk

Het vermijden van rijden onder invloed, geen telefoongebruik tijdens het rijden en het dragen van een fietshelm zijn voornemens die levens kunnen redden en de weg veiliger kunnen maken voor iedereen. En het gaat niet alleen om individuele doelen, maar ook om het collectief nemen van verantwoordelijkheid voor veilig gedrag op de weg, zowel als automobilist, fietser of andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk om het goede voorbeeld te tonen aangezien we gedrag makkelijk van elkaar overnemen.