Meer dodelijke valpartijen: verdubbeling in ruim 10 jaar tijd

Publicatiedatum:

In 2022 zijn twee keer zoveel mensen door een val om het leven gekomen als tien jaar geleden. Ook vergeleken met vorig jaar is er een stijging te zien, namelijk 15 procent. Zorgelijke cijfers vindt Veilig Verkeer Nederland en geeft graag tips om veilig onderweg te gaan. 

Blijven bewegen - Veilig Verkeer Nederland

Statistiekbureau CBS meldde eerder deze week dat vorig jaar 6.200 mensen zijn overleden door een val. Deze cijfers gaan over mensen die binnen dertig dagen na een val of struikelpartij aan hun verwondingen zijn komen te overlijden. Het gaat hierbij om ouderen. Onder tachtig- en negentigplussers is de stijging het grootst. Het onderzoek laat ook zien dat vrouwen de meerderheid van de valincidenten vormen.

Veilig blijven bewegen

Volgens het CBS komt het vooral door de vergrijzing dat het aantal dodelijke valpartijen toeneemt. En dat is niet verwonderlijk; we worden met elkaar ouder en blijven langer zelfstandig wonen. Fit blijven is dan ontzettend belangrijk. En daarvoor hoef je niet per se de sportschool in. Met een wandeling train je namelijk ongemerkt je spieren, conditie en evenwicht. En wist je dat niet alleen je lichaam blij wordt van een wandeling, maar ook je hersenen? Van een wandeling word je energieker en gelukkiger. Een win-winsituatie dus. Lees hier de zeven voordelen van een wandeling.

Wandelen in donker

In de wintermaanden is het vroeger donker. Ga je in de avonduren wandelen, dan is het wel zaak dat je zichtbaar op pad gaat. Draag daarom ’s avonds opvallende kleding of doe een verkeershesje aan. Ga je de hond uitlaten? Denk dan ook aan je huisdier en doe hem een verlichte hansband om. Bekijk hier onze tips over het opvallen in het donker als voetganger.

Hulpmiddelen voor meer stabiliteit

Lopen draait om balans. Bij elke stap verplaats je je gewicht en moet je opnieuw je balans vinden. Toch is het goed om te blijven wandelen. Ook als lopen lastiger wordt. Zo blijf je langer in vorm. Veel fysiotherapiepraktijken geven trainingen in valpreventie, maar je kunt zelf ook veel doen om de kans op een valpartij te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen zoals orthopedische schoenen, een loopstok of rollator. Deze hulpjes ondersteunen de loopfunctie, maken het lopen eenvoudiger en zorgen voor meer stabiliteit. Voordeel van de rollator is dat, wanneer je moe bent, je even uit kunt rusten op de vaak aanwezige zitjes. Zo kan je daarna, uitgerust en wel, je weg weer vervolgen. Bekijk hier onze tips over hulpmiddelen voor voetgangers.

Verkeersregels veranderen, wegen worden drukker en er komen steeds meer nieuwe vervoersmiddelen bij. Ken jij de verkeersregels voor voetgangers nog? Test je kennis met onze gratis online VVN Opfrisquiz. Je krijgt na het geven van een antwoord direct het resultaat te zien met handige feedback.